Numele real al lui Decebal! Puțină lume știe adevărata origine a regelui dac

Cine nu a auzit de Decebal, ultimul rege al Daciei și un personaj legendar din istoria poporului român. El este cunoscut mai ales pentru războaiele sale cu romanii, dar și pentru sfârșitul său dramatic. Și totuși, se pare că încă mai sunt lucruri puțin cunoscute despre regele dac. Cum ar fi, de exemplu, faptul că Decebal era, se pare, doar o poreclă, numele său real fiind altul.

Care era numele adevărat al lui Decebal / Foto: Shutterstock
Care era numele adevărat al lui Decebal / Foto: Shutterstock

Decebal a rămas un personaj de legendă, considerat unul dintre cei mai puternici regi care i-a condus pe daci în cele mai grele bătălii contra romanilor, adică cele două războaie din anii 101-102 dHr și 105-106 d Hr.

În ciuda faptului că a pierdut Dacia în fața lui Traian, sfârșitul său tragic i-a sporit faima în rândul posterității. Și totuși, chiar dacă este atât de cunoscut, tot mai există foarte puține lucruri certe despre originea, familia și viața sa, precum și aspectul său fizic sau despre vârsta sa. Mai mult decât atât, se pare că nici măcar nu îl chema Decebal, asta fiind doar o poreclă.

Care era numele adevărat al lui Decebal

Astfel, ne întrebăm cum îl chema, de fapt, pe ultimul rege al Daciei și personajul legendar din istoria poporului român. Numele regelui dac, din timpul războaiele daco-romane, nu era cu adevărat Decebal. De fapt, numele său real era Diurpaneus. În plus, se crede că s-a născut undeva în anul 50 sau 60 d Hr în zona de sud-vest a Daciei.

Diurpaneus era un bărbat de vârstă mijlocie, dacă luăm în considerare Columna lui Traian și reprezentarea regelui dac luându-și zilele, fiind și singura descriere fizică pe care o avem a personajului legendar. Din câte vedem pe Columnă, era un bărbat înalt, musculos, cu barbă, păr tuns scurt și celebrul pileus pe cap. Părea să aibă între 40 și 45 de ani.

Potrivit unor istorici, Decebal însemna „cel viteaz” sau „cel puternic” în limba traco-dacă și era, de fapt, doar porecla lui Diurpaneus pe care a primit-o după ce l-a înfrânt pe Cornelius Fuscus în anul 87 d Hr.

Este posibil, deci, ca dacicul «balus » să aibă o semnificaţie similară ca şi în celelalte limbi indo-europene, deci ar fi «Dece cel puternic »«cel viteaz» sau poate «regele Dece ». Credem că Decebalus nu este decât un supernomen, un Siegname, acordat lui Diurpaneus, în urma strălucitei victorii din anul 85 /86 ( sau 87 ) impotriva lui Cornelius Fuscus”, preciza Nicolae Gostar în „Dinaștii daci de la Burebista la Decebal”, relatează Adevărul.ro.  

Familia regelui dac

Nu se cunosc multe detalii nici despre familia lui Decebal. Datorită scrierilor antice, aflăm că avea un frate mai mare, Diegis, un diplomat iscusit, care vorbea fluent latina și îl reprezenta pe Decebal în raportul cu romanii. A negociat chiar pacea cu împăratul Domițian.

În același timp, s-a ajuns și la concluzia că regele dac avea și o soră, după cum arată o imagine de pe Columna lui Traian cu o femeie dacă de origine vădit nobilă capturată, sprijinită cu o serie de informații extrase din scrierile lui Dio Cassius, și așa cum arată și Radu Vulpe în „Capturarea surorii lui Decebal”. Se spune că ea a fost capturată de un ofițer roman, iar Decebal a trebuit să accepte condiții umilitoare și înverșunate după războiul din 101-102 d.Hr.

Există o teorie că regele Dacian Scorillo a avut trei copii: Diurpaneus, Diegis și o fată. Unii spun că pe sora lui Decebal o cheamă Dochia, dar asta este pură speculație. Există și teorii conform cărora Decebal ar fi avut o fiică pe nume Dochia, care l-ar fi însoțit în fuga către Carpații Orientali. Dacă Decebal s-a sinucis, Dochia a fugit în Moldova de astăzi. Evident, nici aceste teorii nu au nici un suport științific și sunt mai degrabă legende. Nu se știe cu adevărat nimic despre descendenții lui Decebal. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net