Locul perfect din România pentru minivacanța de Sfânta Maria. Scapi de turiști, iar peisajele și cascadele te vor lăsa fără respirație. VIDEO

Ultima actualizare:

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai captivante destinații turistice din România. Această zonă se remarcă prin fauna, flora, relieful său variat și tradițiile bine păstrate în Țara Moților, oferind motive ample pentru a fi vizitată de orice turist. Așadar, acest loc este minunat de vizitat de Sfânta Maria. 

Locul ideal din România pentru minivacanța de Sfânta Maria
Locul ideal din România pentru minivacanța de Sfânta Maria

Printre cele mai renumite atracții din zonă se numără Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Cascada Pișoaia, „Vălul Miresei” de la Vidra și Lacul Tarnița, potrivit Alba24. 

Ghețarul de la Scărișoara este una dintre cele mai cunoscute atracții din Munții Apuseni

Printre cele mai renumite atracții din zonă se numără Ghețarul de la Scărișoara / foto: arhiva
Printre cele mai renumite atracții din zonă se numără Ghețarul de la Scărișoara / foto: arhiva

Localizat în Parcul Natural Apuseni, la aproximativ doi kilometri de Gârda de Sus, a fost declarat monument al naturii în 1938.

Cu o lungime de 700 de metri și un portal înalt de 24 de metri, ghețarul are o vechime estimată la 3.800 de ani.

Printre atracțiile sale se numără Sala Mare, Biserica și o sală cu stalagmite de gheață. Accesul se face din Valea Arieșului Mare, Câmpeni, pe DN 75, sau din Albac, cu încă 10 km până la ghețar.

Poarta lui Ionele, o peșteră impresionantă

Poarta lui Ionele este o peșteră impresionantă situată pe versantul drept al Văii Ordâncușa, în apropiere de Gârda de Sus. Portalul său de 17 metri o face una dintre peșterile "înfricoșătoare" din Apuseni.

Peștera este iluminată și dotată cu scări și podețe, facilitând vizitarea. Accesul se face din Gârda de Sus, pe un drum de 3 km până la peșteră, unde un ghid local va prelua turiștii.

Ghețarul de la Vârtop din comuna Arieșeni  este un loc deosebit pentru iubitorii de istorie și mistere.

De asemenea cunoscut sub numele de „Peștera Minunată”, aceasta este faimoasă pentru formațiunile sale diverse și bine conservate. Peștera a devenit cunoscută în anii '70, când au fost găsite urme de picior de Neanderthal.

Accesul se face din Cîmpeni, spre Gârda, apoi spre satul Casa de Piatră, unde se urmează o cărare nemarcată până la peșteră.

Peștera Pojarul Poliței, situată în Gârda de Sus, este înconjurată de păduri și lacuri, inclusiv Izbucul Tăuzului și Cotețul Dobreștilor. Accesul se face din Cîmpeni, pe DC 130, apoi pe un drum de 18 km până la satul Ghețar, de unde urmează o potecă marcată.

Cascada Pișoaia din județul Alba, Vălul Miresei și Cheile Râmețului

Cunoscută și sub numele de Cascada Nemeș, se află în sudul Munților Bihor și are o cădere de 18 metri. Este situată pe cursul Arieșului Mic și este accesibilă de la Câmpeni, prin satul Nemeș.

Vălul Miresei sau Cascada Răchițele, cu o cădere de apă de peste 30 de metri, este o atracție populară, mai ales în sezonul de iarnă pentru escaladă pe gheață. Se spune că numele provine de la asemănarea cascadei cu voalul miresei dintr-o legendă locală. Accesul se face din Huedin, urmând drumul către Răchițele și apoi pe un drum forestier.

Cheile Râmețului sunt o rezervație naturală complexă de 150 hectare, accesibilă printr-un drum județean din Teiuș, urmat de un drum pietruit. Traversarea cheilor se face pe cursul apei și include traversări pe cabluri suspendate.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu este situată pe Valea Galbenă și este remarcabilă pentru grupurile de stalagmite care reflectă razele soarelui. Accesul se face pe drumul forestier Bălăleasa-Valea Seacă, urmat de un traseu de 1,5 km pe jos.

Peștera Urșilor din Chişcău și Lacul Tarnița

Peștera Urșilor din Chişcău, comuna Pietroasa, are o lungime de 1,5 kilometri, dintre care 488 metri sunt accesibili turiștilor. Este renumită pentru fosilele de urs de cavernă și alte animale preistorice. Accesul se face din DN 76, spre Beiuș, apoi către Bradet și Magur.

Lacul Tarnița din județul Cluj este un lac de acumulare de 215 hectare, popular pentru schi nautic și pescuit. Barajul are o înălțime de 97 metri și oferă oportunități pentru plimbări cu barca și jetski-ul.

Coloanele de bazalt de la Detunata Golașă sunt un peisaj neobișnuit de bazalte vulcanice, situate în nordul Munților Metaliferi. Accesul se face din DN 74, spre Abrud, apoi pe DJ 107 I și un drum forestier.

Aceste atracții fac din Munții Apuseni o destinație de neratat pentru iubitorii naturii și ai aventurii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
liviu dragnea jpg
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net