Care este cel mai mic oraș din România ca suprafață. Are doar 3.2 km pătrați, numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante

Cel mai mic oraş din România, din punct de vedere al suprafeţei, este Abrud, frumosul oraş din Munţii Apuseni, județul Alba. Are doar 3.2 km pătrați, peste 5.000 de locuitori, numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante.

Abrud, cel mai mic oraș din România / foto: captură video
Abrud, cel mai mic oraș din România / foto: captură video

România are multe orașe mari, dar și mai multe așezări urbane de mai mici dimensiuni. Cel mai mic oraș din țară ca suprafață este Abrud din județul Alba. Are peste 5.000 de locuitori, o suprafață de doar 3.2 km pătrați și este atestat documentar din anul 1271. Situat în depresiunea omonimă, la confluenţa pârâului Cerniţa cu râul Abrud, la 65 km nord-vest de municipiul Alba Iulia, micul oraș este cunoscut pentru mineritul aurului încă din epoca daco-romană, sub numele de Abruttus.

În perioada stăpânirii romane (106-275 d. Hr.) aşezarea este cunoscută sub numele de Alburnus Minor (azi, Roșia Montană). În această perioadă, localitatea era apărată de o fortificaţie, parte din sistemul de apărare al minelor de aur, abandonată în secolul al III-lea, înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba. Totodată, numele așezării provine de la numele antic al râului Abrud. 

Aburd, cel mai mic oraș ca suprafață din România

Pentru cei interesați, în topul celor mai mici orașe din țară, Abrud este urmat în listă de orașele Darabani (din Botoșani- 3.4 km pătrați), Plopeni- Prahova (4.73 km pătrați), Cugir - Alba (5.12 km pătrați), Huși - Vaslui (5.2 km pătrați) dar și alte câteva care au suprafața mai mică de 10 km pătrați.

De celalată parte, deși mulți consideră că Bucureștiul este cel mai mare oraș din România, din toate punctele de vedere, se pare că, de fapt, cel mai mare oraș ca suprafață din România este Broșteni, din județul Suceava, cu o suprafață de 594.66 de kilometri pătrați. Este urmat de Vișeul de Sus, cu 443.06 kilometri pătrați și Săcele, din Brașov, cu 320 de kilometri pătrați. Capitala este, însă, orașul unde locuiesc cele mai multe persoane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net