Cele mai apreciate plaje din România: „Venus are apă curată şi intrare lină”

Sezonul estival e în toi, iar românii iau cu asalt plajele şi se ascund în mare de temperaturile fierbinţi. Însă nu toate plajele de pe litoralul românesc sunt la fel de bine pregătite pentru turişti. Dacă unele atrag ca un magnet, altele îi deprimă pe cei care ajung acolo, scrie adevarul.ro. După lărgirea plajelor în unele staţiuni s-au format gropi şi de 12 metri, care sunt un mare pericol pentru turişti!

Sudul Litoralului a atras mai mulţi turişti în ultimii ani, mai ales după lărgirea plajei din Mamaia
Sudul Litoralului a atras mai mulţi turişti în ultimii ani, mai ales după lărgirea plajei din Mamaia

Vremea bună şi soarele dogoritor îmbie la vacanţă şi chiar şi cei care încă nu au concediu profită de weekend şi se reped pe plajele Mării Negre, pentru o baie care să-i răcorească.

 Pe reţelele sociale, oamenii încearcă să afle care sunt cele mai primitoare staţiuni de pe litoralul românesc, dar mai ales cele mai atractive plaje. Dacă părerile sunt în general împărţite, pare că există şi un consens.

Plajele staţiunilor Venus şi Saturn ar fi pe locurile fruntaşe, în special pentru familiile cu copii. La întrebarea „care e cea mai bună plajă?” pusă de un internaut, pe un grup de Facebook dedicat litoralului românesc, oamenii au venit cu sfaturi şi recomandări.

Plaja din Venus pare să fi rămas cea mai lină şi curată de pe tot litoralul românesc
Plaja din Venus pare să fi rămas cea mai lină şi curată de pe tot litoralul românesc

„Eu te sfătuiesc să mergi în Venus. Şi vă sfătuiesc pe toţi! Eu am fost anul trecut în luna august, e peste Saturn cu mult, peste Jupiter, peste Neptun şi peste Eforie Nord şi Eforie Sud”, a fost un sfat venit de la un turist.

 „Venus are cea mai plăcută apă şi plajă, dintre toate celelalte... Are cea mai lină intrare în apă dintre toate plajele din România. Apa e curată şi poţi avea o vacanţă frumoasă în familie, apa foarte bună şi pentru copii, mergi 20, 30 de metri în larg şi abia trece apa peste cap”, a scris altul.

„Saturn e ok. Chiar merită. Plajă bună, preţuri bune”, a fost altă opinie. Au existat şi remarci mai pesimiste. 

„Cândva perlele litoralului, acum distruse”, s-a întristat cineva. Alţii sunt de părere că litoralul românesc nu corespunde şi aleg alte destinaţii.

Jupiter, ca la croaţi

„Când am plecat din Venus, am trecut prin Jupiter, Neptun-Olimp, Costineşti, Eforie Sud, Eforie Nord şi mă bucur că am ales Venus. În toate cele enumerate apa este adâncă după 7-8 m de mal şi există riscuri mari de înec. Sunt plaje ok fiecare, dar apa în staţiunile respective este foarte adâncă şi periculoasă. În Venus este excelent pentru familiile cu copii. Recomand Venus”, a fost alt mesaj.

În apropierea plajei din Neptun, marea ascunde capcane
În apropierea plajei din Neptun, marea ascunde capcane

„Tocmai am venit de la Jupiter. Au lărgit plaja, e superbă. Sunt pietre, dar mergem în Croaţia la pietre şi ne plângem în România de ele. Ne luăm şi aici papucei şi problema e rezolvată. Cu siguranţă, când se vor finaliza toate lucrările, va arăta diferit. S-a lucrat şi se lucrează în continuare, asta e. Lumea nu s-a făcut într-o zi!”, a comentat altul.

Gropi de 12 metri în apropierea plajelor

După lucrările de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc, relieful subacvatic se află într-un proces continuu de schimbare, după cum avertizează inginerii de mediu.

Astfel, au apărut gropi adânci de până la 12 metri. Un tânăr de 23 de ani a fost găsit mort într-o astfel de groapă, săptămâna trecută, la Neptun, scrie adevarul.ro. 

Scafandrii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au descoperit miercuri trupul unui tânăr din Mangalia, după 12 ore de căutări. Cadavrul se afla într-o groapă  cu o adâncime de trei metri, în imediata apropiere a ţărmului. 

„S-au format foarte multe gropi şi am fost nevoiţi să luăm fiecare groapă în parte”, dezvăluie Marian Ciulei, de la ISU Dobrogea, pentru Ştirile PRO TV. Potrivit scafandrilor, gropile au dus la formarea unor curenţi extrem de periculoşi în zona plajelor. 

„Este inutil pentru o persoană să înoate împotriva curentului. De obicei, curentul e mult mai puternic. Cel aflat într-o asemenea situaţie trebuie să se lase oarecum condus de curent, să stea cât mai mult la suprafaţă şi să nu intre în panică”, explică scafandrul Pascale Roibu.

Salvamarii, mereu cu ochii-n patru
Salvamarii, mereu cu ochii-n patru

Gropi periculoase sunt şi în Mamaia, unde au o adâncime de aproximativ trei metri, dar şi la Eforie, unde ajung până la şapte metri adâncime. O dramă s-a petrecut joi seară, pe plaja Roxi din Eforie Nord.  Un turist de 44 de ani, din Alba Iulia, s-a înecat, după ce salvamarii îl avertizaseră şi îl scoseseră din apă de mai multe ori. Unul dintre salvamarii care se pregătea să plece acasă l-a găsit pe bărbat pe fundul mării. Au fost executate manevre de resuscitare şi s-a intervenit cu un elicopter SMURD, dar turistul a decedat. 

„Aceste gropi acţionează ca nişte diguri, astfel că modifică radical circulaţia curenţilor în zona lor”, avertizează Răzvan Mateescu, expert la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină (INCDM) “Grigore Antipa” Constanţa. „Se pot crea vârtejuri şi alte fenomene neplăcute. Trebuie să treacă zeci de ani până când relieful subacvatic va ajunge la un profil normal”, arată expertul marin.

Cantităţile uriaşe de alge le provoacă disconfort celor aflaţi în concediu

Zeci de mii de turişti aflaţi în staţiunile de pe litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puţin plăcută: apa mării a devenit verde, din cauza tonelor de alge aduse la mal şi care împrăştie un miros greu de suportat.

Tone de alge, culese zilnic de pe plajă. Foto: Apele Române Dobrogea - Litoral
Tone de alge, culese zilnic de pe plajă. Foto: Apele Române Dobrogea - Litoral

Multe dintre plajele de pe litoralul românesc sunt invadate de alge, iar lucrătorii Apelor Române Dobrogea Litoral muncesc din greu, scrie adevarul.ro. Autorităţile au descris situaţia într-o postare pe Facebook.

Utilajele nu pot interveni decât seara şi noaptea. Foto: Apele Române Dobrogea - Litoral
Utilajele nu pot interveni decât seara şi noaptea. Foto: Apele Române Dobrogea - Litoral

„Colegii noştri de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa sunt prezenţi la malul mării pentru a colecta algele aduse de curenţii marini. Stratul gros de alge de la linia apei poate fi strâns doar cu ajutorul utilajelor de mare tonaj. Din motive de siguranţă pentru turişti, utilajele pot intra să cureţe malul apei doar noaptea. De multe ori, dimineaţa, acolo unde lucrătorii au curăţat, valurile aduc din nou cantităţi mari de alge”, mai transmit autorităţile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net