Bun venit în cel mai mic oraș din lume! Are doar 27 de locuitori

Hum este o așezare pitorească inedită, localizată pe un deal din regiunea Istria a Croației. A devenit celebru drept cel mai mic oraș din lume.  

Hum are doar două străzi și câteva case mediavele (Foto: Shutterstock)
Hum are doar două străzi și câteva case mediavele (Foto: Shutterstock)

Citește și: Orașul din România, aflat în Top 5, la nivelul scăzut de poluare și prețul locuințelor

Situat la aproximativ 2 ore și jumătate de mers cu mașina de Zagreb, capitala Croației, orașul medieval Hum găzduiește doar 27 de locuitori, conform ultimului recensământ realizat în 2021, potrivit Odditycentral.

Vezi și: Poftiți în superiahtul-țestoasă! Pangeos costă miliarde de dolari

Originile sale sunt învăluite în mister, dar prima sa mențiune în documentele istorice datează din anul 1102, când acesta era numit Cholm. Legenda spune că Hum a fost făcut din piatra care a rămas din orașele pe care uriașii le-au construit în valea râului Mirna.

O clopotniță și un turn de veghe au fost construite în 1552 ca parte a apărării orașului, dar Hum nu s-a dezvoltat niciodată cu adevărat de-a lungul secolelor. Chiar și astăzi, este format din doar trei rânduri îngrijite de case medievale și două străzi.

Iată și: Poftiți în orașul-fantomă! Granadilla a fost până în anii ’60 o localitate strategică din Spania

Hum măsoară doar 100 de m lungime

Măsurând 100 de metri lungime și 30 de metri lățime, este ușor de înțeles de ce Hum este considerat cel mai mic oraș din lume. Celebritatea a făcut minuni pentru Hum, iar astăzi turismul este una dintre cele două surse principale de venit pentru localnici, alături de agricultură. Nu sunt atât de multe de văzut, din cauza dimensiunii locului, dar localnicii fac tot posibilul pentru a-i face pe vizitatori să se simtă bine.

Te-ar putea interesa și: Care este cel mai fericit oraș din România? Cel mai nou studiu dă peste cap opinia publică

Plimbarea pe una dintre singurele două străzi pietruite, admirând arhitectura medievală, are farmecul ei, spun turiștii.  Biserica parohială a orașului, cu fațada sa clasică, a fost construită în 1802 pe locul unei biserici anterioare. Acolo, au fost păstrate scrieri, din perioada de formare a glagoliticului (a doua jumătate a secolului al XII-lea).

Are alt primar în fiecare an

Ele reprezintă unul dintre cele mai vechi exemple ale culturii literare glagolitice croate din Evul Mediu, iar în muzeul orașului se mai găsesc câteva astfel de scrieri. Iernile și verile blânde sunt unul dintre motivele pentru care Hum este locația preferată, pentru o excursie de o zi. Este și un oraș care și-a păstrat obiceiurile de odinioară, astfel încât în ​​fiecare an, oamenii au ocazia să asiste la alegerea primarului, cu 11 judecători locali cioplindu-și voturile într-un băț de lemn.

Vezi și: Satul italian care se roagă la sângele lichefiat al unui sfânt: «Este un semn divin»

Înconjurat de un mic zid de piatră ridicat în epoca medievală pentru a proteja orașul de atacuri, Hum nu a depășit niciodată această barieră, în modul în care au făcut-o majoritatea celorlalte orașe. Și acum că are un titlu de protejat, cel mai probabil că nu vom vedea prea curând case noi construite aici.

Află mai multe despre: Poneiul «bețiv» a ajuns primar într-un sat din Anglia! Iată cum îi ajută pe localnici

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
62405282 jpg
image png
Grota lac Iacob deal foto MI jpeg
card alimente jpg
muraturi freepik png
suc morcovi jpg
Refugii In Retezat  Foto Parcul Național Retezat (2) jpg
Seminte de dovleac FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net