Orașul subteran cu peste 20.000 de locuitori. Fascinanta arhitectură a impresionat cercetătorii

Ultima actualizare:

Sub suprafața aridă a Cappadociei, o minune de proporții colosale s-a ascuns timp de secole: un oraș subteran care a adăpostit, timp de foarte multă vreme, chiar și 20.000 de locuitori! 

Cappadocia ascunde un oraș subteran
Cappadocia ascunde un oraș subteran

Orașul antic Elengubu, cunoscut astăzi sub numele de Derinkuyu, se află la mai mult de 85 m sub suprafața Pământului, cuprinzând 18 niveluri de tuneluri.

Cel mai mare oraș subteran excavat din lume, a fost în uz aproape constant timp de mii de ani. A fost în cele din urmă abandonat în anii 1920 de către grecii capadocieni când s-au confruntat cu înfrângerea în timpul războiului greco-turc și s-au retras în Grecia, scrie BBC.

Citește și: Marele Zimbabwe: revelația arhitecturală pe care europenii au vrut să o șteargă de pe hartă 

Camerele sale asemănătoare unei peșteri se întind pe sute de mile și se crede că cele peste 200 de orașe subterane mici, separate, care au fost descoperite și în regiune, pot fi conectate la aceste tuneluri, creând o rețea subterană masivă! 

Derinkuyu a fost „redescoperit” abia în 1963 de către un localnic, din pură întâmplare. În timp ce își renova casa, păsările din curtea sa dispăreau într-o mică crevasă creată în timpul remodelării și deveneau pur și simplu de negăsit. După o investigație mai atentă și câteva săpături, turcul a scos la lumină un pasaj întunecat. A fost prima dintre cele peste 600 de intrări găsite în casele private care duceau la orașul subteran Derinkuyu! 

Vezi și: Secretele papirusului original. Din ce se confecționa hârtia Egiptului Antic 

Săpăturile au început imediat, scoțând la iveală o rețea complexă de locuințe subterane, grajduri de vite, școli, crame și chiar o capelă. Era o întreagă civilizație ascunsă, în siguranță, sub pământ. În 1985, regiunea a fost adăugată pe lista Patrimoniului Mondial Unesco.

Când a fost construit orașul subteran 

Data exactă a construcției orașului rămâne contestată, dar „Anabasis", scrisă de Xenofont din Atena în jurul anului 370 î.Hr., este cea mai veche lucrare existentă care pare să facă referire la Derinkuyu. În carte, el menționează oamenii anatolieni, în sau în apropierea regiunii Cappadocia, care trăiesc în subteran în case excavate, conform BBC. 

Potrivit lui Andrea De Giorgi, profesor asociat de studii clasice la Universitatea de Stat din Florida, Cappadocia este potrivită pentru acest tip de construcție subterană din cauza lipsei de apă din sol și a rocii sale maleabile, ușor modelabile. „Geomorfologia regiunii este favorabilă săpării spațiilor subterane”, a spus el, explicând că roca locală de tuf ar fi fost destul de ușor de sculptat cu unelte simple.

Ar putea să te intereseze și: Mărturii halucinante despre viața ultimului trib uitat pe o insulă 

Orașul subteran avea un sistem complex de ventilație și fântâni

Fiecare nivel al orașului a fost atent proiectat pentru utilizări specifice. Vitele erau ținute în grajdurile cele mai apropiate de suprafață pentru a reduce mirosul și gazele toxice produse de bovine, precum și pentru a oferi un plus de izolare în perioadele reci. 

Dar cel mai impresionant este un sistem complex de ventilație și fântâni care ar fi alimentat întreg orașul cu aer proaspăt și apă curată. De fapt, se crede că construcția timpurie a orașului Derinkuyu s-a centrat în jurul acestor două elemente esențiale. Fântâna a fost săpată la peste 55 de metri adâncime și putea fi accesată cu ușurință de către locuitorii orașului subternan. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net