Secretele papirusului original. Din ce se face hârtia Egiptului Antic de peste 3.000 de ani
Nu poți pleca din Egipt fără un papirus. Este un simbol al locului. Pe el scriau egiptenii în perioada Antichității. Iar tradiția nu s-a pierdut nici în zilele noastre. Sunt diverse ateliere, în Valea Nilului, care produc papirus și fac pe el diverse picturi. Iată secretele papirusului original!
La fiecare colț de stradă din Egipt se vând papirusuri la prețuri de nimic. Totuși, dacă vrei să cumperi unul original trebuie să fii pregătit să scoți mai mult de 2-3 dolari din buzunar.
Bucata de hârtie pictată face parte din suvenirurile obligatorii pe care trebuie să le iei acasă.
Papirusul se obține din Cyperus papyrus, mai exact din tija plantei, care crește în Valea Nilului. Este semiacvatică cu frunze ascuțite la baza tulpinii și înaltă de aproximativ un metru și jumătate.
Numită și Planta umbrelă, în timpul verii aceasta face niște flori galbene. Ajunse în fabrică, tulpinile sunt tăiate cu cuțitul în mai multe bucăți, în funcție de mărimea pe care o vrea producătorul, după care sunt decojite.
Este folosit doar miezul tulpinii. Acesta este bătut cu un ciocan special până se subțiază și astfel se obține o fâșie îngustă, umedă și moale.
Bucățile sunt lăsate în apă pentru a scăpa complet de zahăr, după care urmează aranjarea fâșiilor, pe verticală și orizontală, pentru obținerea ”hârtiei” din Egiptul Antic. Odată puse cap la cap, urmează ca ele să fie presate timp de câteva zile.
Hassan ne-a arătat etapele prin care trece planta până ajunge papirus, iar Negua îndemânarea pe care o are să scrie și să picteze pe el.
Dar, la colț de stradă se vând fake-uri, realizate din frunze de banan, după cum ne-a avertizat Ayman Salah, ghidul nostru de la Christian Tour.
De aceea, este bine ca papirsul să fie cumpărat din magazine specializate, care au și atelier de producție.
Un tablou-papirus, dar fără ramă, pornește de la 20 de dolari și ajunge la câteva mii de dolari, în funcție de mărimea lui. E bine să negociați!
Și egiptenii sunt tot arabi, dar din Africa, și le place să se tocmescă ca la târg. De cele mai multe ori, prețul corect este la jumătate.
Cât costă vacanța pe litoralul egiptean
Christian Tour, cel mai mare tour operator din România, vinde vacanțele la prețuri cu 50% mai mici față de anii precedenți.
În această perioadă, o vacanţă de 10 zile, pentru două persoane, la un resort de 5 stele din Hurghada porneşte de la 929 de euro și ajunge la 1.581 de euro.
Pachetul include zbor cu charter din Bucureşti și Cluj, cu Animawings, cazare cu all inclusive, transfer de la și către aeroport, asistență în limba română.
De luna viitoare, vor fi operate primele zboruri spre Sharm el Sheikh, stațiune la Marea Roșie situată în partea de sud a peninsulei Sinai.
Aici, costul unui sejur de 7 nopți pornește de la 416 euro de persoană, la un hotel de 5 stele, all inclusive, cu aceleași facilități ca și pentru Hurghada.
La sfârşitul anului, liderul pe piața de turism din România, va lansa zboruri charter spre Kenya şi Thailanda.
Citește și:
Egiptul, țara unde românii se bucură de vară. Cât te costă vacanța la plajă, în Hurghada