Revelație arhitecturală! Orașul antic pe care europenii au vrut să-l șteargă de pe fața pământului

Mersul pe jos până la zidurile falnice ale Marelui Zimbabwe este o experiență uimitoare. Cu cât te apropii mai mai mult, cu atât te simți mai mic și, totuși, este ceva îmbietor la acest sit arheologic. Nu pare o fortăreață sau un castel abandonat pe care l-ai putea vedea în Europa: Marele Zimbabwe era un loc în care oamenii trăiau și munceau, un loc la care veneau să se închine sau în care să comunice cu divinitatea. Un adevărat oraș. O adevărată revelație arhitecturală.

image

Marele Zimbabwe este numele rămășițelor extinse de piatră ale unui oraș antic construit între anii 1100 și 1450 d.Hr. în apropierea actualului Masvingo, Zimbabwe. Considerat a fi opera shona (populația Zimbabwe din prezent) și posibil a altor societăți care migrau prin zonă, orașul era mare și puternic, găzduind o populație comparabilă cu Londra la acea vreme - undeva în jur de 20.000 de oameni, în perioada de vârf, scrie BBC.

Citește și: București, în topul celor mai ieftine orașe din Europa. Ce capitală se află pe primul loc 

Marele Zimbabwe făcea parte dintr-o rețea comercială sofisticată (mărfuri comerciale arabe, indiene și chineze au fost toate găsite pe site), iar designul său arhitectural a fost uluitor: făcut din ziduri și turnuri de piatră enorme, fără mortar, multe dintre ele fiind intacte și în ziua de astăzi. 

Cu toate acestea, timp de aproape un secol, colonizatorii europeni de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea au atribuit construcția Marelui Zimbabwe străinilor și exploratorilor, mai degrabă decât africanilor înșiși.

Vezi și: Tribul Dani: Dragostea cere sacrificii. Femeile își taie câte un deget pentru fiecare iubit decedat 

Vizitatorii pot explora trei secțiuni ale sitului 

Vizitatorii care vin astăzi în Marele Zimbabwe pot explora trei secțiuni: Ruinele dealurilor (cea mai veche parte, cu o acropolă despre care se crede că este un oraș regal); Marea Incintă (înconjurată de un zid mare, înalt și care conține un turn conic de 11 m); și Ruinele Văii (o colecție de case din cărămidă de noroi în care locuia majoritatea populației antice).

Potrivit lui Munyaradzi Manyanga, profesor de arheologie și patrimoniu cultural la Universitatea Great Zimbabwe, situl Marele Zimbabwe este unul impresionant și merită să fie vizitat cel puțin o dată în viață. Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale sitului sunt zidurile sale. După cum a explicat Manyanga: „Stilul și magnitutdinea zidurilor din piatră uscată care constituie Marele Zimbabwe sunt fără egal în lume”.

Ar putea să te intereseze și: Cum arată viața într-un sat ucrainean distrus de război 

Situl continuă să atragă credincioși care practică credințele tradiționale Shona 

Astăzi, marele oraș antic rămâne la fel de important pentru zimbabweeni. Satele Shona sunt situate în apropiere și mulți rezidenți lucrează pentru întreținerea sitului arheologic. În apropiere se află și centru religios, iar situl atrage în continuare credincioși care practică credințele tradiționale Shona.

„Africanii au fost cei care au creat asta”, a spus scriitorul Marangwanda. „Și peste un mileniu mai târziu, este încă în picioare. Este o dovadă a cine suntem.” 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

FotoJet (1) jpg
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
Alina si Pepe Te cunosc de undeva FOTO Antena 1 jpg
Horoscop 26 octombrie (sursa FOTO pixabay)
7 printul william printul harry jpg jpeg
culori brazi 2022
FotoJet (1) jpg
concediul de odihnă
Spania   Japonia Captură Twitter png
horoscop foto shutterstock
image
image
image
image
concediul de odihnă
culori brazi 2022
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica  icoană Gabriel Toma Chituc jpg
1 JPG