Lucruri despre libido pe care trebuie să le ştii. Dorinţa sexuală poate fi afectată de diverşi factori
Există cupluri care se confruntă cu momente în care libidoul unuia sau al ambilor parteneri înregistrează o scădere ce naște îndoieli și produce îngrijorare. Fiecare dintre cei doi se întreabă dacă acest fenomen apare din vina lor, dacă reprezintă semnul unor probleme în relație sau dacă indică prezența unor afecțiuni medicale. Pentru a identifica ce anume cauzează această diminuare a poftei sexuale, este esențial ca cei doi să comunice sincer și să investigheze posibilele explicații.
Viața sexuală este influențată de problemele permanente sau temporare pe care le avem în diferite planuri ale vieții noastre. De aceea, este important să înțelegem că viața sexuală nu este ca un râu liniștit care curge, ci, dimpotrivă, este mereu pusă la încercare. Fie se mai oprește brusc, fie își pierde energia, fie are dureri sau își revine și este plină de energie.
Pasiunea nu este constantă, dorința este când mai slabă, când mai intensă, în funcție de evenimente. De asemenea, putem vorbi despre o diminuare a libidoului atunci când apare un episod depresiv în viața noastră, când apar dificultăți în plan profesional, în relațiile interpersonale cu colegii de la serviciu sau dificultăți care pot apărea după naștere, în perioade de stres sau alte probleme de sănătate.
De altfel, dificultățile din plan emoțional pot explica, și ele, chiar dacă nu în toate cazurile, o scădere a libidoului. Scăderea libidoului apare și pentru că ne simțim singuri și deconectați în cuplu, și atunci unele persoane fie ajung să caute sex de consolare, în speranța că așa vor umple un gol emoțional, fie se închid din punct de vedere sexual. În schimb, bărbații devin nesiguri pe ei și abordează ideea sexului izolat sau întâmpină dificultăți sexuale.
De cele mai multe ori, dacă excludem orice cauză medicală, atunci când un cuplu creează o legătură sigură, suportivă, plină de conectare emoțională, viața sexuală se îmbunătățește prin efortul conștient și asumat al partenerilor. Fluctuațiile pot atinge un punct critic la cei mai mulți dintre noi, iar dacă nu vorbim despre ele, duc la crearea sau amplificarea cu ușurință a problemelor din relații. Cel mai bun lucru care influențează creșterea libidoului este abilitatea de a crea apropiere, de a ajunge pe aceeași lungime de undă unul cu celălalt și de a ne sincroniza emoțional.