Lucruri uitate despre Pablo Escobar. Cum a devenit „Regele Cocainei” cel mai bogat criminal din istorie

Cine nu a auzit măcar o dată în viață de Pablo Escobar, care a rămas la fel de cunoscut ca în zilele sale de glorie, când era șeful cartelului Medellin? Despre el s-au scris cărţi, s-au făcut filme şi documentare. Poate şi de aceea, imaginea sa este atât de vie în memoria colectivă. Supranumit „Regele Cocainei”, Pablo Escobar a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari (în anii 1990) și aproximativ 100 de miliarde de dolari dacă sunt incluși și banii ascunși prin diverse locuri din Columbia. Însă, cum și-a dobândit acest titlu și ce a făcut ca să aibă atâția bani?

 Cum a devenit „Regele Cocainei” cel mai bogat criminal din istorie / Foto: Arhiva Click!
Cum a devenit „Regele Cocainei” cel mai bogat criminal din istorie / Foto: Arhiva Click!

A furat pietre funerare

Pablo Escobar și-a început cariera infracțională pe când era încă adolescent. A început prin a vinde diplome false, apoi falsifica situații școlare, contrabandă cu echipamente stereo și fura pietre funerare, după care le șlefuia numele și le vindea contrabandiștilor din Panama. Ulterior, s-a orientat spre furtul de mașini, lucru pentru care a și fost arestat pentru prima dată, în anul 1974, și a devenit traficant de droguri.

Plătea ucigași pentru a îi face „treburile murdare”

Pablo Escobar nu și-a murdărit de prea multe ori mâinile de sânge în cariera sa și avea oameni plătiți să îi facă „treburile murdare”. Mai exact, ucigași de top, precum John Jairo Velasquez, cunoscut ca „Popeye”. Totodată, Popeye a coordonat asasinarea din anul 1989 a președintelui care lupta împotriva drogurilor, Carlos Galan, iar după ce a fost arestat, a dezvăluit că a participat la comiterea a 300 de crime, coordonând ate 3000 de execuții.

A avut propria gărdină zoologică

Grădina zoologică privată a lui Escobar număra 200 de animale, inclusiv elefanți, struți, zebre, cămile și girafe, multe dintre creaturi fiind introduse ilegal în țară, cu avioanele de contrabandă ale „Regelui Cocainei”. În 1993, după moartea interlopului, majoritatea vietăților au fost transferate la diverse grădini zoologice, au mai rămas în urmă doar patru hipopotami.

În 2016, după ce aceștia s-au reprodus, se găseau 40 de specimene. Aceste animale, care pot fi periculoase, au adus pagube fermelor și au băgat frica în localnici.

Un fel de „Robin Hood” modern

„Regele cocainei” a devenit cunosct, după ce a încercat probabil să câștige sprijinul columbienilor obișnuiți, pentru gesturile sale filantropice, care i-au atras porecla „Robin Hood”. A construit spitale, școli, terenuri de fotbal, cât și locuințe pentru săraci. Popularitatea sa în rândul columbienilor a dat roade atunci când a fost ales în parlament, în 1982, fiind considerat în rândul celor săraci un erou al poporului.

Și-a construit și propria închisoare

În 1991, Pablo Escobar a fost închis într-o închisoare pe care a construit-o singur și pe care a numit-o „La Catedral”. Complexul includea un club de noapte, o saună, o cascadă și un teren de fotbal. Potrivit înțelegerii cu guvernul columbian, lui Escobar îi era permis să aleagă cine va merge cu el în penitenciar. Totodată, își putea continua afacerile din spatele gratiilor, fiind dotat cu telefoane, computere și faxuri. Când interlopul a ucis doi membri ai cartelului în timp ce era închis, autoritățile au decis să îl mute într-o închisoare mai puțin ospitalieră, însă în iulie 1992 a reușit să evadeze, înainte de a fi transferat.

A fost inclus în topul celor mai bogați oameni din lume

Timp de șapte ani consecutivi, din 1987 până în 1993, Pablo Escobar a fost inclus în topul celor mai bogați oameni din lume, organizat de revista Forbes, iar în anul 1989, a fost listat drept a șaptea cea mai bogată persoană din lume. Cartelul Medellin domina comerțul cu cocaină, ceea ce aducea pe săptămâne venituri de 420 de milioane de dolari.

Cu o avere estimată la 30 de miliarde de dolari (în anii 1990), liderul a devenit una dintre cele mai bogate persoane din lume. Și cu toții știm întâmplarea din perioada anilor 1992-1993, când familia sa se afla pe fugă, Pablo Escobar a pus pe foc două milioane de dolari, pentru a-i ține de cald fiicei sale. Așa că, putem spune că nu prea se uita la bani.

Moartea marelui interlop și familia sa

Soţia şi copiii săi trebuiau să fie atenţi mereu ca nu cumva cineva să atenteze la viaţa lor, fie că era vorba despre rivali, fie că erau autorităţile pe urmele lor. Pe 2 decembrie 1993, „Regele Cocainei” a sărbătorit împlinirea a 44 de ani, însă, a doua zi, ascunzătoarea sa din Medellin a fost descoperită. Interlopul și o gardă de corp au reușit să ajungă pe acoperiș, însă în cursa de urmărire, Escobar a fost împușcat mortal. Și totuși, mulți, inclusiv fiul său, susțin că mafiotul s-ar fi sinucis pentru a evita răpirea întregii familii.

După moartea acestuia, soția sa Maria Henao a fost nevoită să-şi schimbe numele în Maria Santos Caballero, iar fiul său, Juan Pablo, în Juan Sebastian Marroquin Santos. „Mi se pare că imaginea lui Pablo Escobar a fost folosită pentru a fi spuse poveşti despre el, care nu erau adevărate. În calitate de fiu, am datoria de a spune adevărul despre Pablo Escobar. Nu este un adevăr care să mă avantajeze. Din contră, este un adevăr care îl va face pe tatăl meu să arate mult mai rău decât în filme”, declara într-un interviu fiului marelui interlop.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net