Lumea se pregătește pentru un fenomen astronomic fabulos și foarte rar. Va fi spectacol pe cer

Observatorii astronomi se pregătesc pentru nu una, ci două superluni în august - culminând cu o rară lună albastră, un eveniment foarte rar care, probabil se va repeta peste aproximativ 14 ani, scrie Sky News. Primul eveniment va avea loc marți seara, pe 1 august, când luna plină va răsări în sud-est de la doar 357.530 km distanță, cu aproape 50.000 de kilometri mai aproape decât în mod obișnuit.

image

Superluna pe 1 august, „Luna Albastră” pe 30 august  

Fenomenul de supralună are loc atunci când o lună plină se află aproape de punctul său cel mai apropiat de Pământ, făcând-o să pară cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare față de ceea ce vedem în mod obișnuit.

Același fenomen se va repeta pe data de 30 august când va fi și mai aproape, la o distanță de 357.344 km. Acesata cea de-a două lună plină într-o singură lună este cunoscută drept „lună albastră”.

luna albastra jpeg

„Nopțile calde de vară sunt momentul ideal pentru a urmări răsărirea lunii pline pe cerul estic în câteva minute de la apusul soarelui și se întâmplă de două ori în august”, a declarat astrofizicianul pensionar al NASA Fred Espenak, poreclit Mr Eclipse.

Oamenii care folosesc binoclu sau telescoape ar putea chiar să vadă suprafața detaliată a lunii, câmpiile întunecate formate din vechile fluxuri de lavă vulcanică și razele emanate de craterele lunare, cu condiția ca cerul să fie senin, a spus astroofizicianul.

„Cu toate acestea, poți vedea perfect luna și cu ochiul liber. Să vezi răsăritul lunii imediat după apus sau apusul lunii chiar înainte de răsărit, va fi o priveliște impresionantă, deoarece va părea enormă în comparație cu peisajul din jur.”

Foarte rară, foarte strălucitoare, aproape orbitoare

O lună plină are loc o dată în fiecare ciclu lunar, care durează 29,5 zile.

Ultima dată când două superluni pline au apărut în aceeași lună a fost în 2018 - și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project - de unde și sintagma „o dată pe lună albastră”.

Masi va oferi o transmisie în direct pe web a superlunii de marți seara, ( 1 august) când se va ridica deasupra Colosseumului din Roma.

superluna 3 jpeg

„Planurile mele sunt să surprind frumusețea acestui fenomen... sper să aduc emoția emisiunii telespectatorilor noștri”, a spus el.

„Superluna ne oferă o mare oportunitate de a privi în sus și de a descoperi cerul”.

„Noaptea, luna plină este foarte strălucitoare, aproape orbitoare, în comparație cu întunericul peisajului, a mai spus specialistul. 

„La răsăritul ei, luna apare în spatele monumentelor și elementelor peisajului, generând senzația că discul său este mai mare decât de obicei, dar aceasta este doar o iluzie optică, datorită prezenței acelor elemente terestre pe linia vizuală, dând motive de comparație.”

Potrivit NASA, Mercur și Marte - care pot fi vizibile cu ochiul liber - vor apărea pe cer pe măsură ce superluna va răsări marți.

Prima superlună din acest an a fost în iulie, în timp ce a patra și ultima va fi în septembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net