Luna Albastră 2021. Ce este „Blue Moon” și de unde îi vine denumirea

Ultima actualizare:

    Denumirea de „lună albastră” nu are legătură cu culoarea astrului ceresc
Denumirea de „lună albastră” nu are legătură cu culoarea astrului ceresc

În seara zilei de 22 august 2021, dacă cerul va fi senin, vom putea vedea Luna Albastră, un fenomen astronomic destul de rar, dar de care ne-am mai bucurat și în trecut. Dacă vei privi cerul vei vedea o lună plină mai luminoasă decât de obicei, dar nu de culoare albastră, așa cum poate ți-ai imaginat. Căci termenul nu are legătură cu nunața astrului ceresc.

Luna Albastră 2021. Când apare fenomenul și de ce este așa de rar

În mod normal, fenomenul de lună plină are loc odată la 29,5 zile, adică o dată într-o lună calendaristică. Însă, câteodată, vedem astrul ceresc în toată splendoarea lui de două ori într-o lună calendaristică. Aceasta este Luna Albastră. 

De fapt, există chiar două definiții diferite pentru acest fenomen. O lună albastră sezonieră este a treia lună plină a unui sezon astronomic care are patru luni pline. O lună albastră lunară este a doua lună plină într-o lună calendaristică cu două luni pline, notează timeanddate.com. Luna plină din 22 august 2021 este o lună albastră sezonieră. 

Denumirea nu are legătură cu culoarea

Unii cred că termenul „lună albastră”, care înseamnă ceva rar, ar fi putut proveni din momentul în care fumul și cenușa după o erupție vulcanică au transformat culoarea Lunii în albastru. Alții urmăresc originea termenului în urmă cu peste 400 de ani - folcloristul Philip Hiscock a sugerat că invocarea Lunii Albastre însemna odată că ceva era absurd și nu avea să se întâmple.

Prin urmare, termenul de ”lună albastră” nu are legătură cu vreo culoare deosebită pe care astrul o are în timpul acestui fenomen. Luna poate să apară într-o tentă albăstruie doar în cazul unor condiții atmosferice deosebite: erupțiile vulcanice sau incendiile.

Fenomenul fizic de lună albastră, se leagă de erupţia din 1883 a vulcanului Indonezian Krakatoa. Explozia vulcanului a aruncat în atmosfera terestră particule de cenuşă  cu dimensiuni foarte mici (de aproximativ 1 micron) particule ce aveau dimensiunea potrivită pentru a reflecta lumina roşie, astfel încât lumina Lunii să apară albastră sau verde. Fenomenul de lună albastră a fost vizibil de pe întreaga planetă timp de cel puţin 2 ani de la explozia vulcanului .

Fenomenul fizic de lună albastră apare şi atunci când au loc incendii de pădure. Fumul degajat de acestea conţine particule foarte fine ce au dimensiunea potrivită pentru a reflecta radiaţia roşie, astfel încât lumina lunii să fie albastră.

Când a mai fost Luna Albastră?

2009: 31 decembrie (eclipsă parțială de lună), vizibilă numai în zonele UTC+05

2010: 30 ianuarie, vizibilă numai în zonele UTC+04:30.

2010: 30 martie, vizibilă numai în zonele UTC+07.

2012: 31 august, vizibilă numai în zonele UTC+10.

2012: 30 septembrie, vizibilă numai în zonele UTC+10:30.

2015: 31 iulie. 2018: 31 ianuarie, numai în zonele UTC+11.

2018: 31 martie, numai în zonele UTC+12.

2020: 31 octombrie, numai în zonele UTC+10.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net