Lumina potrivită în funcţie de cameră

image
Acum, în sezonul rece, dă viaţă încăperilor cu lampadare, veioze şi spoturi

Toamna şi iarna, când nopţile sunt mai lungi, iar zilele mai mohorâte, luminile pot înviora atmosfera dintr-o casă. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine. Ele trebuie să vină din mai multe surse, plasate în funcţie de nevoi.

Livingul este cea mai bine luminată încăpere, cu lumini din cât mai multe unghiuri, pe care să le „mixezi” după nevoi. Poţi folosi spoturi încastrate cu unghi deschis (100-200 lucşi), dacă există un tavan mai puţin înalt, sau cu lustre. Anumite suprafeţe de aici  se pot ilumina cu lămpi suspendate (deasupra mesei, spre exemplu). Lampadarele înalte sau lămpile cu braţ flexibil direcţionează uşor lumina exact acolo unde îţi doreşti. Ar fi frumos ca şi în spatele televizorului să fie o sursă difuză de lumină.

Dormitorul. De aici nu trebuie să lipsească veiozele, câte una de fiecare parte a patului. Pot fi aşezate pe noptiere sau prinse de cadrul patului, astfel încât să poţi citi fără a-ţi deranja partenerul şi fără a lumina toată camera. În dormitor mai poţi lumina oglinzile, masa de toaletă sau masa de scris, dacă există, şi interiorul dulapurilor. Şifonierele ar trebui iluminate foarte puternic (400-500 lucşi) cu spoturi încastrate sau, în cazul în care tavanul este mai jos, cu proiectoare montate direct pe tavan.

Camera copiilor. Copiii obişnuiesc să doarmă, să se joace, să îşi facă temele în aceeaşi cameră, aşa că au nevoie de mai multă lumină decât adulţii. În consecinţă, se necesară o lumină orizontală generală de aproximativ 350 lucşi. Siguranţa şi originalitatea trebuie să fie principala caracteristică a lămpilor. Ele pot fi colorate, sub formă de animăluţe, de flori etc.

Baia. În timp ce lămpile din restul casei pot fi diferite şi colorate, în baie trebuie puse culori calde sau chiar alb pentru a nu modifica lumina şi culoarea obiectelor.

Bucătăria. Lumina trebuie aleasă astfel încât să-ţi uşureze munca şi să prevină micile accidente. Combină becul din tavan, care luminează uniform încăperea, cu spoturile încorporate în mobilă, care proiectează lumină pe o arie specifică. Se iluminează mai mult zonele de lucru, iar în jurul mesei pot fi puse spoturi sau lampadare cu lumină mai difuză. Lumina din tavan trebuie să fie caldă, nu orbitoare.

Holul. Dacă intrarea se deschide pe un coridor, se poate ilumina cu spoturi sau cu plafoniere decorative. Dacă există dressing, atunci lumina trebuie să fie mai puternică şi abajurul din sticlă albă. Dacă nu există dressing, putem avea pe pereţi aplice, care vor da casei un aer romantic.

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
gyuri pascu si daniela marin
bianca dragusanu
cub botez tort liam png
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
reghe corina caciuc jpeg
Soldati ucrainieni pe frontul din Herson FOTO profimedia 0675801159 jpg
Steagul ucrainean pe Insula Șerpilor FOTO Profimedia
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg