Mănăstirea Prislop ascunde un secret cutremurător. Ce s-a descoperit sub pardoseala lăcașului de cult al lui Arsenie Boca

Ultima actualizare:

Încă din secolul al XVII-lea, Mănăstirea Prislop a devenit un loc important de pelerinaj pentru creștinii români, în principal datorită faptului că aici se află înmormântat Arsenie Boca.

 Prislop este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară / foto: adevarul
Prislop este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară / foto: adevarul

Cu toate acestea, istoria acestei mănăstiri se întinde până în secolul al XVI-lea, în vremea domniței Zamfira, fiica domnitorului Moise Vodă din Țara Românească. Puțini erau cei care cunoșteau locul exact al înmormântării fiicei voievodului, secretul fiind păstrat până la începutul secolului XX, în 1909.

Cum a luat naștere mănăstirea Prislop

Legenda spune că Zamfira, suferindă, a fost vindecată după ce a băut din apa râului care astăzi trece prin curtea mănăstirii, iar această minune a inspirat-o să construiască lăcașul de cult de acum.

Edificiul a fost ridicat în secolul XVI sub patronajul domnesc, iar în secolul al XVII-lea a fost locuit de sfântul Ioan de la Prislop, devenind ulterior o mănăstire greco-catolică în secolul al XVIII-lea. În secolul al XIX-lea, mănăstirea a fost aproape abandonată și lăsată în paragină, fiind administrată de preoți laicizați.

La începutul secolului XX, în 1901, episcopul greco-catolic Demetriu Radu a inițiat restaurarea mănăstirii, care a durat până în 1948, când comuniștii au interzis cultul greco-catolic în întreaga țară.

După aceasta, Mănăstirea Prislop a fost redată credinței creștin-ortodoxe, iar în 25 noiembrie 1948, Arsenie Boca, care avea să devină un important motiv de pelerinaj, a fost transferat aici de autoritățile bisericești.

Arsenie Boca a participat activ la restaurarea mănăstirii Prisop

Arsenie Boca a contribuit la restaurarea bisericii din curtea mănăstirii, iar secretele sub pardoseala acesteia au continuat să fascineze. În timpul reconstrucției inițiate de episcopia greco-catolică, s-a descoperit mormântul domniței Zamfira, ctitorea mănăstirii.

Deja un important loc de pelerinaj, după moartea lui Arsenie Boca, mănăstirea a devenit și mai populară, cu mulți credincioși venind să ceară ajutorul său și să se roage la mormântul său, sperând că minunile sale se vor răspândi și asupra lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net