„Părintele Arsenie Boca” - mănăstire, școală și azil. Află unde se construiește complexul monahal

Pe un deal, la marginea oraşului hunedorean Deva se lucrează de zor în scop nobil. Munca zecilor de muncitori se va concretiza în înălţarea unui aşezământ monahal care va purta numele lui Arsenie Boca, informează adevarul.ro.

Pe şantierul aşezământului monahal se lucrează de zor
Pe şantierul aşezământului monahal se lucrează de zor

Aşezământul „Părintele Arsenie Boca”, aşa cum se va chema întreg ansamblul, va avea, pe lângă mănăstirea ortodoxă, o şcoală cu clasele I–XII, un azil pentru vârstnici şi un spital de îngrijiri paliative.

Până acum s-a făcut o bisericuță de lemn

Proiectul îi aparţine Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi construcţia se face pe un teren de circa 11 hectare, aflat la marginea Devei şi traversat de un drum local care urcă de la intrarea în municipiu, dinspre Sântuhalm şi coboară apoi în satul Cristur, spre Hunedoara. Lucrările au început în 2021 şi în cei doi ani scurşi de atunci au fost finalizate o biserică de lemn, multe fundaţii şi demisolul mănăstirii.

Biserica de lemn, prima construită
Biserica de lemn, prima construită

Aşezarea monahală se va înscrie în tipologia tradiţională consacrată a incintelor mănăstireşti în stil neo-brâncovenesc, cu elemente şi rezolvări tehnice adaptate contemporaneităţii şi spiritului locului. În centrul incintei se va realiza biserica ortodoxă, având capacitate de maximum 250 persoane”, se arăta în tema de proiectare.

În etapele următoare ridicării mănăstirii vor fi construite centrul de tineret şi spitalul paliativ, se arată în prezentarea proiectului.

După cum informează ”Adevărul”, costurile ridicării Aşezământului „Arsenie Boca” sunt finanţate din fondurile alocate de Episcopia Devei şi Hunedoarei, din donaţii şi din fonduri publice alocate de autorităţile locale din Deva şi judeţene, de Secretariatul de Stat pentru Culte şi prin programele de finanţare nerambursabilă.

Arsenie Boca s-a născut în 1910
Arsenie Boca s-a născut în 1910

Arsenie Boca (Zian pe numele de botez) s-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara) şi a fost ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop.

A murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, pe 4 decembrie 1989.

Aici slujise în anii ’50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori şi apoi să îi interzică să mai îmbrace straiele preoţeşti.

Călugărul Arsenie Boca a devenit tot mai popular după moartea sa, iar din anii 2000, Mănăstirea Prislop, unde odihneşte duhovnicul, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net