Maria Antoaneta a avut un amant despre care nu știa nimeni. Scrisorile adresate lui, descifrate după 200 de ani, au scos la iveală un mare secret
Experții din Franța au reușit să descifreze conținutul unor scrisori de dragoste trimise de Regina Maria Antoaneta unui conte suedez, folosind tehnologii avansate, potrivit unei relatări publicate de The Telegraph.
Aceste scrisori, scrise de însăși regina Franței, confirmă existența unei relații amoroase între Maria Antoaneta și contele Axel de Fersen, redeschizând astfel discuțiile despre paternitatea copiilor săi cu Ludovic al XVI-lea.
Secretele ascunse în corespondența dintre Maria Antoaneta și contele de Fersen
La peste două secole de la execuția cuplului regal, în timpul Revoluției Franceze, cercetătorii au reușit să dezvăluie secretele ascunse ale corespondenței dintre Maria Antoaneta și contele de Fersen, care era un apropiat al familiei regale franceze.
Primul dintre cele 13 pasaje care urmează să fie publicate în următoarele luni conține o declarație de dragoste puternică, datată 4 ianuarie 1792, în care regina îi scria conteleui:
„Voi sfârși această scrisoare, dar nu fără a-ți spune, dragul și dulcele meu prieten, că te iubesc nebunește și că nu există niciun moment în care nu te ador.”
Această mărturisire a fost redactată la șase luni după ce contele a încercat să îi salveze pe Maria Antoaneta și Ludovic al XVI-lea din Parisul tulburat de revoluție, iar un an mai târziu, regele avea să fie executat prin ghilotinare.
Istoricii au dezbătut de-a lungul timpului natura relației dintre Maria Antoaneta și Fersen, întrebându-se dacă legătura lor era romantică, sexuală sau pur și simplu platonică.
Această dilemă era deosebit de importantă, întrucât revoluționarii o caracterizau pe regină ca o femeie frivolă, acuzând-o că și-a trădat soțul și țara, în timp ce susținătorii regalității insistau că Maria Antoaneta a fost fidelă lui Ludovic.
Pasajele intime, ascunse printre discuții politice
Până recent, scrisorile cunoscute ale reginei către Fersen se refereau doar la teme politice, iar pasaje mai intime erau ascunse cu grijă de o mână misterioasă, probabil a contelui suedez sau a descendenților acestuia.
Toate încercările anterioare de a descifra mesajele cenzurate au fost fără succes. Totuși, o echipă de specialiști francezi a reușit acum să dezvăluie conținutul scrisului reginei, folosind scanere performante și raze X. Rămâne de văzut dacă aceste scrisori vor clarifica misterul legat de paternitatea copiilor ei.
Într-o carte din 2016, istoricul britanic Evelyn Farr susține că prințesa Sophie, care a murit la vârsta de 11 luni, ar putea fi fiica contelui suedez. Farr menționează o conversație în care Ducele de Dorchester sugerează că Sophie era copilul lui Fersen.
De asemenea, Evelyn Farr contestă și paternitatea lui Louis Charles, moștenitorul tronului francez. O notă din 1791, scrisă de un prieten apropiat al cuplului, Quintin Craufurd, către premierul britanic William Pitt și Lordul Grenville, menționează că Fersen era considerat tatăl Dauphin-ului.
Cartea lui Farr citează o scrisoare a contelui suedez în care acesta îi mărturisește reginei: „Te iubesc și te voi iubi nebunește toată viața.” În răspunsul său, regina îl numește „cel mai iubit și cel mai iubitor dintre bărbați”, afirmând că „inima mea îți aparține în întregime.” Farr subliniază că expresia „te iubesc nebunește” este una foarte puternică, ce implică o relație intimă. Astfel, concluzia sa este că cei doi erau amanți.
Potrivit cărții lui Farr, relația dintre Maria Antoaneta și Axel de Fersen ar fi durat aproximativ zece ani, iar aceștia își ascundeau conținutul corespondenței pasionale prin utilizarea cernelei invizibile sau a numelui de cod, scrie Historia.