Medicii au dezvăluit ce simți când mori. Sunt 4 lucruri care li se întâmplă tuturor

Ultima actualizare:

Subiectul morții ne înspăimântă pe mulți dintre noi, și în multe cazuri nu este vorba de ce se întâmplă după moarte, ci de ceea ce simțim în acel moment. Câțiva medici însă oferă un răspuns pentru această întrebare, încercând să mai clarifice din aceste dileme.

Medicii au dezvăluit ce simți când mori
Medicii au dezvăluit ce simți când mori

Potrivit Adevărul câțiva oameni și-au împărtăși experiența morții clinice pe Reddit. Un utilizator a spus că experiența lui a fost una cumva liniștită: „Lumea mea a devenit moale și încețoșată și totul a devenit negru”. 

În același timp, altul a spus că și-a văzut mătușa moartă stând lângă patul lui. O asistentă a povestit de curând că oamenii în aceste momente de multe ori sunt extrem de lucizi și au anumite „viziuni”, în care își văd apropiații și chiar animalele de companie decedate.

Ce simțim când ne apropiem de moarte

Un medic a descris cele mai comune simtome în momentul trecerii în neființă, conform aceleași surse.

Inima încetinește 

În primul rând, tensiunea arterială scade în urma încetinirii ritmului cardiac, a scris specialistul în medicină paliativă Dr. Kathryn Mannix în Science Focus. Într-un asemenea moment oamenii ar putea simți liniște sau dipotrivă panică și confuzie.

2 inima jpg jpeg

Respirația ți se schimbă

Respirația se modifică și ea, astfel că aceasta urmează modele automate generate de centrul respirator din trunchiul cerebral, potrivit dr. Kathryn. Practic, oamenii încep să respire mai încet și mai superficial, iar unii ajung să nu ăși mai simtă gura și gâtul, dar asta nu pare să provoace suferință. Cum respirația devine inegală și cu pauze, evident aceasta se va opri de tot la un moment dat, ceea ce duce și la oprirea inimii după câteva minute.

Cufundarea în și în afara conștiinței

Veți petrece din ce în ce mai puțin timp treaz, a spus dr. Kathryn.

Ulterior oamenii intră într-o stare ca un fel de somnolență. E senzația că ațipești, însă oamenii pot fi și conștienți pentru perioade mai lungi de timp, fără măcar să observe

Dr Kathryn spune: „La trezire, oamenii raportează că au dormit liniștit, fără sentimentul că au fost inconștienți”.

Unele cercetări publicate la acest început de an au afirmat că s-ar putea intra chiar într-o strae de meditație.

Un moment fantastic al trecerii în neființă a fost înregistrat accidental. Un pacient cu epilepsie era conectat la o electroencefalogramă (EEG) chiar înainte de a avea un atac de cord. Practic ultimele 15 minute dinainte de a uri au fost înregistrate pe aparat. În secundele finale ale bătăilor inimii pacientului s-a observat o creștere a undelor cerebrale, cunoscute sub numele de oscilații gamma, asociate cu meditația, visarea sau recuperarea memoriei. Practic acesta ar fi un posibil indiciu care să confirme ideea că viața ne trece prin fața ochilor înainte de moarte. 

coma jpeg

Este posibil să răspundeți la sunet

Specialiștii mai afirmă că în ultimele momente de viață, char dacă nu mai putem reacționa, tot este posibil să mai auzim sunete. Acest lucru a fost testat într-un studiu din 2019 efectuat pe pacienții aflați în comă, concluzionând că ar fi posibil un soi de conștientizare.

„Nu avem nicio modalitate dovedită de a investiga ceea ce experimentează oamenii în timpul morții. Cercetări recente arată că, chiar și aproape de moarte, creierul inconștient răspunde la zgomotele din cameră. Cu toate acestea, nu știm cât de logic aude muzica sau vocile o persoană pe moartă”, a mai spus dr. Kathryn.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net