Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”

Alexandru Chirilă, un expert în investiții și consilier financiar, a oferit în cadrul emisiunii iThink de la Antena 3 CNN o perspectivă exclusivă asupra celei mai bune și eficiente metode de economisire pe termen scurt.

Expertul explică cum poți economisi o sumă de trei ori mai rapid / foto: Pixabay
Expertul explică cum poți economisi o sumă de trei ori mai rapid / foto: Pixabay

Conform expunerii sale, o persoană care reușește să economisească lunar suma de 1.000 de lei ar putea achiziționa un apartament în valoare de aproximativ 100.000 de euro în 41 de ani. Totuși, această perioadă poate fi redusă semnificativ prin investiții inteligente.

Chirilă a detaliat: „Dacă ne gândim simplu, cu economii constante de 1.000 de lei lunar, ar dura în jur de 41 de ani pentru a aduna suma necesară. Dar trebuie să fim conștienți de riscuri precum pierderea sursei de venit sau incapacitatea de a economisi constant. Totuși, cu investiții inteligente, putem câștiga timp."

El a subliniat că prin investiții în obligațiuni sau ETF-uri care urmăresc diverse benchmark-uri, se poate obține un randament de aproximativ 10%, ceea ce ar scurta perioada de economisire la aproximativ 16 ani pentru același apartament de 100.000 de euro.

Ce este dobânda compusă

Chirilă a explicat conceptul de dobândă compusă, subliniind că reinvestirea dobânzii și aplicarea acesteia la dobânda deja obținută maximizează profitabilitatea. Astfel, în loc de a primi doar o creștere liniară a sumei economisite, dobânda compusă generează un ritm de creștere exponențial.

El a evidențiat acest fenomen prin exemplul evoluției averii lui Warren Buffet, unde se poate observa că, odată cu trecerea timpului, dobânda compusă a dus la o creștere accelerată a investițiilor.

„În managementul finanțelor personale, vorbim de ”Future value of money”, sau de ”Present value of money”, concept care reprezintă transpunerea dobânzii compuse, mai exact, dobândă la dobândă.

Reinvestirea dobânzii, an de an, și aplicarea dobânzii la dobânda deja primită, maximizează foarte mult profitabilitatea. Practic, dacă facem un calcul, la un randament de 10% anual, fără dobândă compusă, dacă venitul ar fi undeva la 1000 de lei, 10% ar fi undeva la 100 de lei. Ei bine, dacă multiplicăm și avem 10% an de an, prin puterea dobânzii compuse, atunci vom avea în al doilea an 10% la 1000 de lei cei inițiali, plus 100 de lei câștigați în anul precedent. Asta înseamnă că aș avea 10% din 100 de lei, deci deja câștigăm 110 lei în al doilea an.

Observăm astfel un fenomen, din al șaptelea, al optulea an, dobânda compusă aproape dublează banii. Cumva, din al zecelea an, vorbim de o dublare. Și se poate observa fenomenul acesta pe un grafic în modul în care a evoluat averea lui Warren Buffet. Acesta are undeva la peste 70 de ani de investiții, și se poate vedea în anii 60, 70, efectiv vorbim de o creștere extrem de accelerată”, a mai explicat consilierul financiar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net