Cele mai mari depozite bancare 2024. Banca la care obții cei mai mulți bani la depozitele în lei

Depozitul bancar reprezintă, de fapt, o sumă de bani, depusă într-un cont, pe o perioadă prestabilită, pentru care vei primi dobândă. Este o modalitate de a face economii, iar ultima statistică arată că românii țin peste 570 de miliarde de lei în depozitele bancare.

Tot ce trebuie să știi despre depozitele bancare Foto: Shutterstock
Tot ce trebuie să știi despre depozitele bancare Foto: Shutterstock

Care este cel mai bun depozit bancar în ianuarie 2024

Cel mai bun depozit bancar din România la ora actuală are o dobândă de 7,75% pe 12 luni, fiind oferit de bulgarii de la tbi Bank, scrie wall-street.ro. Dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%, astfel, pentru depozitul oferit de tbi bank, pentru suma de 10.000 de lei, păstrată timp de 12 luni în instrumentul de investiție, vei rămâne în mână, la finalul perioadei de maturitate cu 10.700 de lei.

Cu toate că dobânzile au scăzut față de anul trecut, acestea au început să concureze cu inflația, având, începând din acest an, randamente real pozitive. Rata anuală a inflației a scăzut în luna noiembrie la 6,72%, de la 8,07% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 6,84%, cele nealimentare cu 5,08%, iar serviciile cu 11,18%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În momentul de față, primele cinci depozite de pe piață depășesc detașat rata inflației.

Ce bancă are cel mai bun depozit bancar

Cel mai bun depozit bancar din România la ora actuală are o dobândă de 7,75% pe 12 luni, fiind oferit de bulgarii de la tbi Bank. Dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%, astfel, pentru depozitul oferit de tbi bank, pentru suma de 10.000 de lei, păstrată timp de 12 luni în instrumentul de investiție, vei rămâne în mână, la finalul perioadei de maturitate cu 10.700 de lei.

Cu toate că dobânzile au scăzut față de anul trecut, acestea au început să concureze cu inflația, având, începând din acest an, randamente real pozitive. Rata anuală a inflației a scăzut în luna noiembrie la 6,72%, de la 8,07% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 6,84%, cele nealimentare cu 5,08%, iar serviciile cu 11,18%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În momentul de față, primele cinci depozite de pe piață depășesc detașat rata inflației.

Băncile care oferă cele mai bune dobânzi 

Cele mai mari bănci din România ca nivel de active nu oferă neapărat cele mai bune dobânzi la depozitele bancare. Vedem că băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei sunt jucători mai mici de pe piața românească: bulgarii de la tbi Bank și TechVentures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară).

În acest fel, chiar dacă românilor le este mai comod să își deschidă un depozit la banca unde au deja cont, merită să arunce o privire și către celelalte oferte de pe piață. Majoritatea oamenilor care sunt suspicioși să depune sume mari de bani la o bancă mai mică se tem că aceasta este mai predispusă unui faliment.

Românii pot să stea liniștiți în ceea ce privește sumele de bani din depozite, într-o anumită limită: toate băncile din România sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. FGDB este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. În acest caz, dacă banca la care ai deschis un depozit ar da faliment, acest fond va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net