Cele mai bune depozite bancare din România în decembrie 2023. La ce bancă obții o dobândă de peste 8%

Ultima actualizare:

Depozitul bancar reprezintă o sumă de bani, depusă într-un cont, pe o perioadă prestabilită, pentru care vei primi dobândă. Este o modalitate de a face economii, iar ultima statistică arată că românii țin peste 570 de miliarde de lei în depozitele bancare, cu 57 de miliarde mai mult decât în 2022, cu toate că dobânzile oferite de bănci au rămas negative.

Românii apelează la depozitele bancare Foto: Shutterstock
Românii apelează la depozitele bancare Foto: Shutterstock

Care este cel mai bun depozit bancar la finalul anului 2023

 În prezent, cel mai bun depozit bancar disponibil în România are o dobândă de 8,05% pe an, fiind oferit de bulgarii de la tbi bank, scrie wall-streat.ro. Chiar dacă cel mai bun depozit de pe piață se află umăr la umăr cu rata inflației, aceasta fiind în octombrie 2023 de 8,07%, trebuie ținut cont că dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%.

Astfel, pentru depozitul oferit de tbi bank, pentru suma de 10.000 de lei, păstrată timp de 12 luni în instrumentul de investiție, vei rămâne în mână, la finalul perioadei de maturitate cu 10.724 de lei.

Top depozite bancare 2023

Pentru un depozit bancar bun pot fi luate în calcul și alte bănci importante. De exemplu, Alpha Bank oferă o dobândă de 7%, iar CEC Bank, BCR și Banca Transilvania oferă dobânzi de peste 6%. Iată topul celor mai mari depozite bancare existente în prezent:

  • TBI Bank - dobândă 8,05%
  • TechVentures Bank - dobândă 7,5%
  • Procredit Bank - 7,25%
  • Credit Europe Bank - 7%
  • Credit Europe Bank - 7%
  • First Bank - 6,8%
  • OTP Bank - 6,7%
  • CEC Bank - 6,5%
  • Banca Transilvania - 6,25%
  • BCR - 6,1%

Calcule privind evoluția valorii banilor 

Pentru a vedea evoluția valorii banilor pe o perioadă de un singur an, am calculat ce se întâmplă cu 10.000 de lei într-un depozit bancar, față de impactul saltelei asupra lor. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de INS pentru octombrie 2023 însă specialiștii avertizează că impactul scumpirilor ne poate influența într-un mod diferit pe fiecare în parte.

În primul caz, pentru 10.000 de lei depuși în momentul de față într-un depozit bancar, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate o sumă de aproximativ 724 de lei, luând în calcul impozitul de 10% aplicat dobânzilor din depozite. Din suma 10.724 de lei obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de 9.858 de lei.

Astfel, cel mai bun din depozit bancar al momentului te face să pierzi prin inflație suma de 142 de lei. Acest calcul este unul ipotetic, raportându-ne doar la rata inflației pentru luna octombrie 2023, de 8,07%. Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația va scădea pe parcursul anului viitor, așa că suma pe care o pierzi prin inflație ar putea să fie una mai mică. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația îți mănâncă 807 de lei.

Mulți români preferă să-și țină banii la saltea 

La finalul verii, potrivit BNR, românii aveau puși "la saltea" peste 65 de miliarde de lei, cu 5 la sută mai mult față de primul semestru al anului. Analistul economic Adrian Negrescu spunea la RFI că acest fenomen este întalnit des în estul Europei, și face o comparație cu ce se întâmpla în anii 90 când oamenii care erau disponibilizați primeau salarii compensatorii care ajungeau sa se devalorizeze rapid. El mai spune că asta se întîâmplă și pentru că încrederea în sistemul bancar este redusă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net