Misterul lui Barbă Neagră, unul dintre cei mai temuţi pirați din istorie. „O figură din iad, care depăşeşte imaginaţia noastră”
Te-ai întrebat vreodată cine este acest personaj învăluit în mit, cunoscut ca „regele piraţilor”? Ei bine, Barbă Neagră, pe numele său adevărat Edward Teach, considerat unul dintre cei mai temuţi bandiți din istorie, a fost un faimos pirat care a activat în zona Indiilor de Vest şi a coastei estice a coloniilor americane.
Unul dintre cele mai faimoase și temute personaje din „Epoca de aur" a pirateriei a fost Edward Teach, cunoscut sub numele de piratul Barbă Neagră. Există puține informații despre primii ani de viață, însă se crede că s-a născut la Bristol în jurul anului 1680, al doilea oraș ca mărime din Anglia (la acea vreme), a cărui dezvoltare a fost asociată cu comerțul cu coloniile americane.
Având în vedere că știa să citească și să scrie (la momentul morții sale avea o scrisoare adresată lui, semnată de un judecător din Carolina), istoricul american Robert Lee sugerează că originea sa era departe de a fi modestă. Edward Teach a ajuns probabil în Indiile de Vest la bordul unei nave de comerț cu sclavi undeva la începutul secolului al XVIII-lea. Charles Johnson, autorul contemporan a cărui lucrare privitoare la istoria piraţilor, publicată în 1724, rămâne până astăzi cea mai importantă sursă a istoriei pirateriei, susține că „regele piraților” luase parte la războiul de succesiune la tronul Spaniei, îmbarcat pe o navă de corsari din Jamaica.
Edward Teach, printr-un concurs de împrejurări nedocumentat până în prezent, a ajuns în New Providence, o insulă care oferea pe atunci piraților din Indiile de vest condiții optime pentru interceptarea traficului comercial intens în apropierea țărmurilor americane. După semnarea tratatului de la Utrecht, care a pus capăt războiului, majoritatea corsarilor s-au reorientat asupra pirateriei. În 1716, Barbă Neagră s-a alăturat căpitanului Benjamin Honigold, la comanda noului slup capturat, iar numele său a fost menționat pentru prima dată într-un raport despre activitatea piraților din Indiile de Vest. În anul următor, Honigold a fost grațiat de rege și s-a retras din piraterie. Cu toate acestea, echipajul său a fost nemulțumit de preferința sa de a ataca inamicii Coroanei, ocolind cu încăpățânare orice navă purtând drapelul britanic.
A creat o imagine terifiantă pentru a înăbuşi orice formă de rezistenţă
Edward Teach a capturat o navă franceză încărcată cu sclavi, la Concorde, în noiembrie același an, a redenumit-o „Queen Anne’s Revenge” („Răzbunarea Reginei Anne” n.r) și a echipat-o cu 40 de tunuri. În 5 decembrie 1717 a interceptat o navă comercială, Margaret, al cărei căpitan, Henry Bostock, a făcut un raport detaliat al evenimentului, descriindu-l pe Teach ca un bărbat înalt, cu o barbă neagră pe care o purta foarte lungă, prima descriere ce avea să-i aducă celebritatea. Ulterior, în 1724, Johnson l-a descris ca „o figură din iad, care depăşeşte imaginaţia noastră”.
Barbă Neagră a creat probabil o imagine oribilă pentru a suprima orice formă de rezistență. Și totuși, nu există dovezi privind abuzul prizonierilor, ca să nu mai vorbim de tortură și crimă. În mai 1718, după mai multe capturi, Edward Teach a sigilat portul Chaleston (atunci cunoscut sub numele de Charles Town), Carolina de sud, și a abordat toate navele care intrau sau ieşeau din port.
În dimineața zilei de 22 noiembrie 1718, Queen Anne’s Revenge a fost interceptată de două nave înarmate comandate de locotenentul Robert Maynard, cu misiunea de a elimina piraţii care aproape blocaseră traficul comercial din colonii. În timpul luptei, Marynard, care avea 57 de oameni, un ofiţer experimentat, îşi menţinuse oamenii sub punte, aşteptând un abordaj, după ce Edward, care avea 25 de oameni, a reuşit să deschidă focul primul asupra atacatorilor, omorând o treime dintre ei.
Cum a fost ucis „regele piraților”?
Atacul a fost lansat de Teach, convins de succes după ce aproape scufundase una dintre nave, iar cealaltă avea punţile aproape goale. După focurile de armă, s-au încleştat într-o luptă corp la corp, iar cum marinarii britanici erau mai pregătiți și mai numeroși, au reuşit să-i împingă pe piraţi spre pupa, în felul acesta Teach fiind înconjurat de oamenii lui Marynard. După ce i-a rupt spada cu o singură lovitură a sabiei sale de abordaj, Teach a vrut să-şi folosească şi cel de-al doilea pistol, moment în care a fost lovit în gât de unul dintre marinari.
Rănit grav, a fost atacat și ucis de alți membri ai echipajului navei de război. Pe lângă „regele piraților”, 12 pirați și 8 englezi au murit în această bătălie. Corpul lui Teach a fost percheziționat, apoi aruncat în ocean, înafară de cap, care a fost atârnat de bompresul navei, drept dovadă morţii lui „Barbă Neagră”, pentru care exista şi o recompensă substanţială:400 de lire sterline, împărţite echipajelor. Deşi aureolat de această faptă, Marynard nu a fost promovat, după ce s-a aflat că el şi echipajul lui sustrăseseră o mică parte din încărcătura navei lui Teach, relatează Historia.ro.
Faima lui Teach a inspirat numeroşi scriitori şi scenarişti, celebra serie a Piraţilor din Caraibe având drept personaj central un căpitan, Jack Sparrow, inspirat de adevăratul „Barbă Neagră”. În 1997, epava navei Queen Anne’s Revengea fost descoperită;până în 2007, aproximativ 15.000 de artefacte au fost recuperate şi conservate, parte dintre ele regăsindu-se în exponatele Muzeului maritim din Carolina de Nord.