Misterul mecanismului din Antikythera, rezolvat după 2000 de ani. La ce folosea computerul mecanic care a insipirat filmul Indiana Jones

Un obiect antic, de dimensiunea unei cutii de pantofi, descoperit întâmplător pe fundul mării, a devenit una dintre cele mai mari enigme tehnologice ale Antichității.

 fragmentele sale pot fi admirate la Muzeul Național de Arheologie din Atena / foto: wikipedia
fragmentele sale pot fi admirate la Muzeul Național de Arheologie din Atena / foto: wikipedia

Mecanismul din Antikythera, supranumit „primul computer al omenirii”, ar putea avea o explicație surprinzătoare după mai bine de două milenii de mister.

Inspirând recent „Cadranul lui Arhimede” din filmul Indiana Jones and the Dial of Destiny, acest artefact fascinant a reaprins interesul publicului pentru ingineria greacă antică – dar și pentru întrebarea fundamentală: la ce folosea, de fapt, acest mecanism?

Totul a început în 1901, când niște scafandri greci care căutau bureți marini în apropierea insulei Antikythera au dat peste epava unei nave romane.

Printre amfore și statui, au descoperit un obiect bizar, corodat, cu roți dințate – ceva ce părea să nu-și aibă locul în lumea Antichității.

Datarea ulterioară a stabilit că dispozitivul fusese construit în jurul anului 100 î.Hr., ceea ce îl face cel mai vechi mecanism cu roți dințate cunoscut până azi. Din acel moment, oamenii de știință au încercat să-i descifreze rolul și funcționarea, cu ajutorul tehnologiilor moderne,   informează Daily Mail.  

Calculator, calendar sau... jucărie?

Mecanismul din Antikythera / foto: wikipedia
Mecanismul din Antikythera / foto: wikipedia

Ipoteza clasică susține că mecanismul era un dispozitiv astronomic sofisticat, capabil să prezică pozițiile Soarelui, Lunii și planetelor cunoscute la acea vreme.

Cu ajutorul unei manivele, utilizatorul putea urmări fazele lunii, eclipsele și chiar datele Jocurilor Olimpice.

Dar un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Națională din Mar del Plata, Argentina, vine cu o teorie alternativă: mecanismul ar fi fost, de fapt, o jucărie mecanică – poate chiar una construită pentru un copil.

Folosind o simulare pe calculator, specialiștii au analizat forma și mișcarea dinților roților dințate. Rezultatele au arătat că, din cauza imperfecțiunilor de fabricație și a formei triunghiulare a dinților, mecanismul s-ar fi blocat frecvent, devenind astfel inutilizabil în scopuri științifice.

„Este puțin probabil ca cineva să fi construit un dispozitiv atât de complex, dar nefuncțional”, notează cercetătorii.

Totuși, ei admit că doar o treime din mecanism s-a păstrat până astăzi, iar simularea lor nu poate acoperi toate variabilele originale. Prin urmare, concluziile trebuie interpretate cu precauție.

O capodoperă inginerească din Antichitate

Cu toate acestea, complexitatea dispozitivului continuă să uimească. Format din aproximativ 40 de roți dințate de bronz, mecanismul era capabil să simuleze cu precizie ciclurile astronomice cunoscute de babilonieni, inclusiv celebrul ciclu Saros – esențial pentru predicția eclipselor.

Pe partea frontală, un cadran indica semnele zodiacului și un calendar egiptean, iar în spate existau alte două cadrane pentru fazele lunii și eclipse. Scanările realizate în 2008 au arătat că mecanismul era închis într-o cutie de lemn, prevăzută cu instrucțiuni detaliate pentru utilizare.

Astrofizicianul britanic Mike Edmunds a descris dispozitivul drept „mai complex decât orice altceva cunoscut timp de 1.000 de ani” după perioada sa de fabricație. Edmunds susține și el ipoteza că mecanismul avea un rol educativ, fiind mai degrabă un „planetariu de mână” decât un instrument de măsură precis.

De la știință la ficțiune

Nu e de mirare că mecanismul din Antikythera a fost transpus și în ficțiune. În cel mai recent film Indiana Jones, el devine cheia călătoriei în timp, sub numele de „Cadranul lui Arhimede” – o invenție capabilă să detecteze fisuri temporale.

În realitate, desigur, mecanismul nu avea asemenea puteri, dar nivelul său de sofisticare continuă să pună sub semnul întrebării ideea că tehnologia antică era primitivă. Unele voci chiar au mers atât de departe încât au sugerat o origine extraterestră pentru un asemenea nivel de inginerie.

Misterul continuă

Mecanismul din Antikythera rămâne un simbol al ingeniozității umane dintr-o epocă în care se credea că știința era în stadiu incipient. Astăzi, fragmentele sale pot fi admirate la Muzeul Național de Arheologie din Atena, iar cercetările asupra lui continuă.

Chiar dacă nu vom ști niciodată cu exactitate ce rol avea – jucărie, calendar sau „calculator ceresc” – un lucru este sigur: mecanismul din Antikythera rămâne una dintre cele mai fascinante invenții din istoria omenirii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bhutan tara fara semafoare jpg
62526338 jpg
tehnologii revoluționare în medicină jpg
casa copii oviedo spania profimedia jpg
marcel ciolacu webp
Morcovi_shutterstock 2485246259 jpg
par alb istock jpg
Calendar 26 octombrie: 1497   Bătălia de la Codrii Cosminului: Ștefan cel Mare a atacat armata poloneză condusă de regele Ioan Albert jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net