Misterul vorbirii: când au început oamenii să vorbească?

Nu există nicio îndoială – oamenilor le place să vorbească. Un om obișnuit rostește mii de cuvinte pe zi, iar aceasta este o parte vitală a modului în care comunicăm unii cu alții. Dar când am devenit vorbăreți? Cercetătorii au căutat, au studiat și s-au contrazis mult între ei pe această temă, dar au și venit cu o gamă destul de mare de răspunsuri la întrebarea când au început oamenii să vorbească?

image

Elementul care face diferența între oameni și animale

Unul dintre elementele critice ale capacității umane de a vorbi este laringele, cunoscut și sub denumirea cutia vocală. Se află în gât deasupra traheei și conține corzile vocale, care se apropie și vibrează pe măsură ce aerul trece, producând sunet. Ca urmare, evoluția laringelui a devenit punctul central al multor cercetări despre momentul în care oamenii au început să vorbească, scrie scrie IFL Science.

image

O explicație populară în acest domeniu este teoria coborârii laringelui, care aparține regretatului om de știință Philip Lieberman. Teoria lui spune că, spre deosebire de majoritatea animalelor, oamenii au un laringe coborât, ceea ce înseamnă că se află departe de palatul moale care separă cavitatea nazală de gât; aceasta ne oferă o capacitate unică de a produce sunetele necesare vorbirii și limbajului.

Lieberman a afirmat într-o lucrare că această structură anatomică a fost absentă la neanderthalieni și la alți oameni timpurii. Apare însă în la fosilele care datează de acum aproximativ 50.000 de ani.

Argumentul lui Lieberman este că vorbirea a început în acea perioadă.

Alți cercetători resping teoria. Argumentele lor

Unii oameni de știință nu sunt deloc mulțumiți cu această teorie și susțin că vorbirea a apărut cu mult mai mult timp în urmă.

„Teoria coborârii laringelui este un concept foarte puternic care încearcă să explice de ce oamenii pot vorbi datorită evoluției lor atât ca specie, cât și ca indivizi”, a menționat Louis-Jean Boë, autorul unui studiu care respinge teoria, într-un interviu pentru CNRS News.

Problema, așa cum am demonstrat după 20 de ani de cercetare multidisciplinară, este că nu există o bază validă pentru această teorie.”

Acest lucru ar putea modifica complet estimarea momentului în care oamenii au început să vorbească.

În lucrarea lor, Boë și colegii susțin că coborârea laringelui nu este esențială pentru capacitatea noastră de a articula sunetele vocale – în acest caz, „a”, „i” și „u” – și modelele critice pentru vorbire.

Ca rezultat, ei sugerează, că „zorii” vorbirii ar fi putut fi acum 20 de milioane de ani, o dierență considerabilă.

Desigur, există și experți care nu sunt de acord nici cu această teorie, dar încercarea de a dovedi că ceilalți greșesc este, fără îndoială, o parte destul de importantă a muncii unui om de știință.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net