Motivul neașteptat pentru care semafoarele au culorile verde, galben și roșu! Tu știai asta?

Ultima actualizare:

Semafoarele ne ajută să circulăm și sunt necesare pentru a regla traficul vehiculelor, dar și a circulației feroviare, maritime și pietonale. Dar v-ați întrebat vreodată de ce au fost alese culorile verde, galben și roșu pentru ele? Ei bine, la baza acestei decizii stă o explicație științifică.

Culorile semaforului au fost alese pe bază științifică (Foto: Pixabay)
Culorile semaforului au fost alese pe bază științifică (Foto: Pixabay)

Din copilărie, am fost învățați că roșu indică oprire, iar verdele înseamnă plecare. Dar de ce au fost alese acele culori specifice pentru semnalele de circulație? Se pare că există un răspuns perfect rezonabil.

Conform specialiștilor, culorile emit unde electromagnetice de diferite lungimi, iar cu cât este mai mare lungimea, cu atât se poate vedea de la distanță mai mare, relatează adevarul.ro.

Așa a fost aleasă culoarea roșie drept cea principală. Aceasta îi avertizează pe șoferi că sunt obligați să oprească. Pentru că e culoarea de stop, trebuie să fie văzută de la depărtare, chiar și pe ceață. 

Culoarile galben, care te îndeamnă să te pregătești, și verdele - care își spune că poți conduce sau traversa, au și ele lungimi mari de undă, fiind vizibile cu ochiul liber.

Primul semafor din lume a a fost instalat în 1868

Semafoarele au și ele o istorie aparte. Primul semafor a fost instalat pe 16 decembrie 1868, la Londra, iar primele semafoare electrice  au apărut abia în anul 1912. În schimb, semafoarele pentru pietoni au apărut în anul 1960 și inițial erau formate din două secțiuni, cu cuvintele „Stop” (Oprește) și „Go” (Mergi). 

Au existat semne de circulație pentru trenuri înainte de a exista semafoare pentru mașini. Companiile feroviare au folosit roșu pentru a indica oprirea, alb pentru a indica deplasarea și verde pentru a indica prudență. Conducătorii de tren, după cum vă puteți imagina, au avut unele probleme legate de culoarea albă care indică mersul - albul strălucitor putea fi ușor confundat cu stelele pe timp de noapte.

Deoarece este ușor să se diferențieze de celelalte culori, companiile feroviare au adoptat în cele din urmă culoarea verde pentru a însemna plecarea, iar culoarea galbenă pentru a indica continuarea cu prudență, și așa a fost de atunci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crocodil pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net