Domnitorul fanariot decapitat de otomani. De ce a fost ucis cu brutalitate

Ultima actualizare:

În istoria tumultuoasă a Ţării Româneşti, numele domnitorului fanariot Constantin Hangerli rămâne asociat cu un episod deosebit de tragic și dramatic. Domnind timp de un an și două luni, Hangerli a fost martorul unor evenimente care au zguduit fundamentele ţării, iar sfârşitul său a fost unul de o brutalitate greu de imaginat.

Domnitorul fanariot Constantin Hangerli. Foto: arhiva.
Domnitorul fanariot Constantin Hangerli. Foto: arhiva.

Cum a ajuns Constantin Hangerli domnitorul Țării Românești

Născut în anul 1760, Constantin Hangerli a fost numit domnitor al Ţării Româneşti în noiembrie 1797, într-un moment deosebit de dificil pentru turci. Regiunea Dunării era terorizată de bandele lui Pazvantoglu, care provocau haos și dezordine, punând în pericol atât Bucureştiul, cât și chiar Istanbulul. În încercarea de a rezolva această situație de criză, autoritățile otomane au organizat o imensă armată de represalii, condusă de capudan-paşa Cuciuc Hussein, iar pentru a asigura aprovizionarea acesteia, Constantin Hangerli a fost numit domnitor al Ţării Româneşti.

Începutul domniei lui Hangerli a fost marcat de măsuri severe de strângere a proviziilor pentru trupele otomane și de impunerea unor taxe suplimentare, ceea ce a generat nemulțumiri și revolte în întreaga ţară. Situația s-a agravat odată cu eșecul armatei otomane de a înfrânge bandele lui Pazvantoglu, iar domnitorul a devenit ținta nemulțumirii populației și a sultanului.

Sultanul a decis decapitarea lui Hangerli

Această situație a condus la decizia sultanului de a-l mazili pe Constantin Hangerli, iar sentința a fost una crudă și brutală: decapitarea. Pe 18 februarie 1799, Constantin Hangerli a fost executat, iar trupul său a fost înmormântat în Biserica Sfântul Spiridon Nou din București. Cu toate acestea, finalul său tragic nu s-a oprit aici.

Capul lui Constantin Hangerli a fost expus la poarta seraiului din Istanbul, ca un avertisment pentru toți cei care îndrăzneau să se opună autorității otomane. Imaginea macabră a capului său decapitat a rămas timp de multă vreme în memoria celor care au fost martori la această execuție brutală.

Astfel, povestea domnitorului fanariot Constantin Hangerli rămâne una dintre cele mai tragice și tulburătoare din istoria Ţării Româneşti, ilustrând în mod dramatic brutalitatea și instabilitatea politică a vremurilor sale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
aeroport pixabay jpg
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net