Domnitorul român care a avut parte de o moarte stupidă. Avea doar 24 de ani și a murit înecat cu tot cu cal

Pierdut printre numeroșii domnitori uitați ai Țărilor Române, există un lider a cărui amintire abia mai strălucește în zilele noastre. Acest conducător, care a murit la doar 24 de ani într-un mod departe de a fi demn, a fost uitat de multă lume în ciuda potențialului său remarcabil.

Vlad al VI-lea este cunoscut în istorie drept Vlad Înecatul / foto: arhiva
Vlad al VI-lea este cunoscut în istorie drept Vlad Înecatul / foto: arhiva

Numele său, Vlad al VI-lea, nu a rezonat prea mult în conștiința colectivă, poate sunteți familiarizați mai degrabă cu figuri emblematice precum Țepeș sau Vlad Dracul.

Cu toate acestea, chiar dacă puțini își aduc aminte, el făcea parte din aceeași familie distinsă a Drăculeștilor, o ramură mai mică a Basarabilor, avându-l ca strămoș pe Mircea cel Bătrân, iar ultimul reprezentant al acestei linii fiind Mihai Viteazul.

A fost domnitorul României timp de 2 ani

Vlad al VI-lea a condus Țara Românească timp de doar 2 ani și câteva luni, între iunie 1530 și septembrie 1532, devenind domnitor la vârsta de aproximativ 22 de ani, născut în jurul anului 1508.

Deși a fost remarcat pentru construirea mănăstirii Viforâta și eliminarea unui număr semnificativ de boieri, în jur de 150, cel mai mult a rămas în istorie prin modul tragic al morții sale. A fost poreclit Vlad Înecatul datorită evenimentului care i-a marcat sfârșitul.

Fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduț), acest domnitor a obținut tronul în urma unor evenimente politice ce au implicat o luptă împotriva stăpânirii turcești. După un exil inițial, el s-a întors susținut de o armată trimisă de sultan și a reușit să înfrângă opoziția lui Moise Vodă, rivalul său.

Perioada domniei sale a fost marcată de conflicte și alianțe strategice, inclusiv o căsătorie cu Ana, fiica domnitorului Moldovei, Petru Rareș.

Pasiunea pentru alcool i-a adus moartea

Cu toate acestea, pasiunea sa pentru alcool a dus la o întoarcere tragică către Curtea domnească din București, unde, în miez de noapte, s-a înecat în Dâmbovița împreună cu calul său, după ce a consumat o cantitate semnificativă de băutură fermentată.

În urma acestui incident trist și ridicol, trupul său a fost luat de mama sa și îngropat la Mănăstirea Dealu, alături de tatăl său. Cu toate acestea, locul exact al mormântului său rămâne necunoscut, iar memoria sa s-a păstrat în istorie mai mult ca Vlad Înecatul, domnitorul care a avut un sfârșit tragic în apele Dâmboviței, împreună cu calul său.

image
image
image
image
image
image
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net