Nicușor Dan e cel mai tare din parcare! Bucureștiul a ajuns mai scump decât Parisul, Viena sau Roma

Ultima actualizare:

Parcarea de reședință în centrul Bucureștiul lui Nicușor Dan a devenit mai scumpă ca în marile orașe ale Europei. Concret, românii nici nu stau la discuții cu locuitorii din Viena, Paris, Roma sau Berlin, atunci când vorbim de sumele pe care trebuie să le achite pentru parcare. Nu e vina cetățenilor, evident, că primăria și autoritățile s-au gândit să le bage adânc mâna în buzunar. Hai să vedem mai exact ce diferențe exorbitante sunt între parcările din marile capitale ale Europei și „micul Paris”.

Nicușor Dan e cel mai tare din parcare
Nicușor Dan e cel mai tare din parcare

Dacă la salarii ne bat la fundul gol toți (în afară de vecini bulgari), atunci când vorbim de plăți ne luptăm de la egal la egal cu francezii, italienii sau austriecii. Nu e o mândrie, ci e o povară a unui sistem care nu are grijă de cetățenii lui. Dar nu vorbim acum despre faptul că o menajeră din Spania câștigă de 2 ori mai mult decât salariul mediu din România. Acum vom analiza cum au ajuns bucureștenii să fie și mai chinuiți de parcare. Da, blestemata parcare din capitală, care oricum era un chin.

După modificările din 15 august, abonamentul pentru riverani în centrul orașului București a ajuns la sume cuprinse între 1.000 de lei și 8.640 de lei pe an. Facem o simplă conversie, deși moneda euro a devenit foarte jucăușă de când UE îl tot sancționează pe Putin, și aflăm că românul dă între 200 de euro și 1.700 de euro pe an.

Tariful variază atât de mult pentru că dacă vrei să ai locul de parcare 24/24 va trebui să plătești serios. Practic, muncești câteva luni doar ca să parchezi mașina. Facând o analiză a unor orașe importante din Europa, vom vedea că, din nou, românul a fost fentat. 

Parcarea în București a devenit un lux! Cât sunt abonamentele pentru riverani? Muncești câteva luni doar ca să parchezi mașina

S-o luăm cu începutul. Prețul abonamentelor pentru riverani și tarifele pentru parcare în zona centrală, pentru parcările gestionate de Primăria Capitalei, prevăd următoarele tarife:

  • între 6.720 lei/an și 8.640 lei/an - pentru loc rezervat. Dacă abonamentul se face pe o lună, valoarea este între 700 și 900 lei, în funcție de zonă, cel mai scump fiind în Zona 0.
  • între 1000 de lei și 2000 lei pe an - pentru loc fără rezervare (parchezi unde găsești loc).

Toate tarifele pot fi consultate AICI. 

Nu trebuie uitat nici faptul că pentru parcările de reședință de la Sectoare, tariful a ajuns la 600 de lei pe an în multe din cartierele capitalei. Aceasta a fost prima lovitură pe 2022 primită de cetățeni, după ce în trecut obișnuiau să achite până în 100 de lei pe an. Și, totuși, cât plătesc europenii și de ce a ajuns Nicușor Dan să fie numit cel mai tare din parcare?

Cât costă parcarea pentru riverani în marile orașe ale Europei? Francezul dă 45 de euro pe an, românul plătește între 200 și 1.700 de euro

„Oh là là” ar exprima francezul dacă ar vedea cât trebuie să plătească amărâtul de român pentru a avea un loc de parcare. La Paris, parcarea pentru riverani costă 45 euro/an. Poți să cumperi și un abonament pe 3 ani, costul acestuia fiind de 90 de euro.

Trebuie menționat că acest abonament nu-ți asigură un loc personal de parcare. însă vei putea parca oriunde cu această sumă modică pentru bugetul unui francez.

Iar Parisul nu este singurul exemplu. Și alte capitale oferă cetățenilor sume rezonabile pentru parcare:

  • Viena - un abonament lunar pentru riverani, indiferent de zonă, este de 10 euro/lună. Abonamentul se poate face pentru minim 3 luni și maxim 2 ani. Abonamentul pe un an întreg costă 120 de euro. 
  • Bruxelles - abonamentul pentru parcarea de reședință este de 10 euro/an. Pentru a doua mașină, abonamentul este de 110 euro/an. Ca fapt divers, în capitala Belgiei, duminica parcarea este gratuită.
  • Berlin - abonamentul pentru parcarea de reședință este de 20 de euro/an. Acesta dă dreptul beneficiarului să parcheze în parcările amenajate în zona unde locuiește. 
  • Roma - parcarea de reședință este gratuită pentru două mașini/persoană.
  • Varșovia - parcarea de reședință costă 6 euro/an, la maxim 150 de metri de casă, și 120 de euro/an, dacă ne raportăm la o zonă mai mare (cartier).  

În fine, ne uităm și la vecini bulgari. La Sofia, permisul de parcare de reședință este între 100-150 leva, adică între 50 și 75 de euro pe an.

Așadar, pe orice parte am întoarce problema, pentru moment bucureștenii domină bătălia parcarilor cu orașe în care cetățenii câștigă salarii sau pensii de două, trei sau chiar patru ori mai mari. Vorba românului: sănătoși să fim, bucuroși le-om duce toate!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net