Nimeni nu a știut asta! Unde în România se află primul București. Atenție, nu este Capitala de acum!

Ultima actualizare:

Toată lumea știe că Bucureștiul este capitala României și că nicio altă localitate din țară nu împărtășește această denumire.

Primul Bucureși se numește acum Marcea / foto: arhiva
Primul Bucureși se numește acum Marcea / foto: arhiva

Cu toate acestea, numele „București” a fost găsit și în alte zone din regiunea carpato-danubiano-pontică. Cercetătorii au descoperit dovezi clare despre prima apariție a acestei denumiri în ceea ce astăzi este județul Vâlcea.

Unde a apărut pentru prima dată denumirea de București 

Județul Vâlcea rămâne un martor istoric atestat documentar, păstrând nu doar denumirea originală, ci și o parte semnificativă din teritoriul său inițial.

În trecut, exista și un alt județ, Jaleș, mai vechi, care, odată cu reorganizarea teritorială, a dispărut, lăsându-și amprenta în istoria județelor Gorj și Mehedinți.

 În Vâlcea, numele București a fost înregistrat pentru prima dată într-un sat de pe Luncavăț, afluent al Oltului, încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, potrivit Adevărul. Pe lângă Vâlcea, istoricii au identificat denumirea de București/Bucura și în județul Mehedinți, în apropierea satului Balta și în zona orașului Alexandria.

Cu trecerea timpului, aceste localități au dispărut, iar actuala Capitală a reușit să păstreze cu mândrie acest nume din trecut.

Potrivit declarațiilor lui Valentin Smedescu, șef Serviciu Îndrumare Metodologică și Coordonare în cadrul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, documentele care atestă denumirea așezării de pe Luncavăț demonstrează că numele satului vâlcean a persistat de-a lungul secolelor, coexistând cu denumirea așezării de pe Dâmbovița.

Aceste documente menționează chiar și un sat din Vâlcea scris cu doi de ”i”, Bucureștii, și care a fost consemnat în actele vremii până în secolul al XVIII-lea, în contextul unor dispute privind hotarele, mediate de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Mai multe localități au avut numele București

Mai multe așezări, nu doar în Vâlcea, au avut numele București. În Marele Dicționar Geografic al României, realizat în 1899 de George Ioan Lahovari, C. I. Brătianu și Grigore Tocilescu, numele București era menționat pentru diverse localități.

De exemplu, ca sat al comunei Sălăgeni din județul Fălciu de pe malul Prutului sau ca fost sat pe apa Vedei din județul Teleorman, conform unui hrisov din secolul al XVII-lea.

Era menționat și ca veche denumire a unui cătun din comuna Vâlcele, județul Râmnicu Sărat, dar și ca fost sat în județul Ilfov în secolul al XVI-lea sau în județul Tecuciu, lângă Nicorești.

Se găsea această denumire și în cazul unui târgușor – București Mici – din comuna Buhuș, plaiul Bistrița, județul Neamț.

Când apare actualul București în istorie

Bucureștiul, cunoscută astăzi drept capitala României, a fost atestat oficial sub numele de Cetatea Dâmboviței în 1459, printr-un act emis de Vlad Țepeș, descoperit relativ recent, în jurul anului 1900.

Există totuși o teorie conform căreia orașul ar fi fost fondat anterior de către Mircea cel Bătrân. În anii care au urmat, Bucureștiul a devenit reședința domnească sub conducerea lui Radu cel Frumos în 1465, capitală a Țării Românești în 1659 și a Principatelor Unite în 1862.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
carmen harra jpg
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net