Nu face treabă vineri! Vei avea ghinion tot anul
Am intrat în Săptămâna Mare şi mai sunt doar câteva zile până la Paşte. Gospodinele au început deja pregătirile. Fac curăţenie, se ocupă de cumpărături, iar seara merg la biserică. Ca să nu atragă ghinionul, e bine ca vineri să nu facă treabă.
Marţi şi miercuri se face curăţenie
Potrivit tradiţiei, până miercuri se face curăţenie generală în casă şi în curte. Se mătură, se repară gardurile, se văruiesc pereţii, se spală perdelele şi mobilierul, se şterg geamurile, se aerisesc toate hainele, aşternuturile şi covoarele. Muncile la câmp sunt permise doar până miercuri - de joi, bărbaţii rămân pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile casnice.
Joi se vopsesc ouăle
Ouăle trebuie vopsite în Joia Mare. Tot atunci, oamenii merg la biserică să se spovedească şi împărtăşească, pentru ca Paştele să-i găsească cu sufletul curat. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toţi în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru.
Se ţine post negru
În Vinerea Mare, nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, se ţine post negru şi nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale, nici măcar clopotele nu se trag. Orice lucru gospodăresc făcut în casă vinerea este considerat păcat şi aduce ghinion. În această zi nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet - pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.
Sâmbăta se taie mielul
Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paşte. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină. Tot atunci se coc pasca şi cozonacul şi se gătesc bunătăţile. De pe masa creştinilor, în ziua de Paşte nu lipsesc preparatele din miel, precum drobul, borşul de miel, stufatul sau friptura. Înainte de miezul nopţii se merge la Înviere.
Copiii vestesc Paştele
În ziua de Paşte, gospodinele schimbă ştergarele cu unele albe, iar toată familia poartă haine noi. Copiii se trezesc dis-de-dimineaţă şi pornesc prin vecini, pentru a vesti Învierea Domnului, primind în dar ouă roşii şi bănuţi. Mai întâi merg băieţii şi apoi fetiţele, pentru că, după credinţa populară, este bine ca în ziua de Paşte să-ţi intre în casă mai întâi un băiat, ca să ai spor şi bogăţie.