O relație adevărată e aceea în care partenerii conştientizează că au drepturi egale
Într-o relație de cuplu, drepturile se păstrează atunci când niciunul dintre parteneri nu se consideră mai important decât celălalt, când nu sunt impuse lucruri prin prisma nevoilor personale, desconsiderându-le pe ale celuilalt, când nu ne sufocăm ci, din contră, nu uităm nicio clipă că suntem doi indivizi separați și diferiți.
Regulile comune se stabilesc la comun. Dacă doar unul spală vasele, celălalt trebuie să compenseze printr-o altă activitate. Nu e dificil, deloc. Dar nici nu există rețete universale. Dacă o femeie se plânge că partenerul de viaţă nu o ajută în bucătărie, soluția depinde de ce anume face soțul în timp ce nu o ajută. Citeşte ziarul? În această situaţie, nu mai face nici ea treabă și vor sta împreună pe canapea. Uneori aceeași monedă poate funcționa.
Dar poate în acest timp el e la muncă. Atunci, beneficiile pot fi altele, iar nemulțumirea că nu este ajutată la treburi casnice poate fi rezolvată cu un ajutor extern. Sau cu o altă planificare a timpului. Sau pur și simplu cu asumarea acestor sarcini în schimbul altor beneficii.
Relațiile de succes, de regulă, presupun doi oameni care își acceptă diferențele și știu să facă loc celuilalt în viața lor, fără să încerce să îl adapteze rolului pe care și l-au imaginat că ar trebui să îl joace un partener. Iluziile sunt puternice și deseori ele ne dau impresia că sunt adevărate obiective relaționale, dar de aici și așteptările nesănătoase. Prin urmare, înainte de a te implica total într-o relație, ai răbdare să îl cunoști pe celălalt, cu bune și rele, și să iei o decizie pe care să ți-o asumi.