Oamenii din acest sat fac întrecere în căruțe trase de boi: „Versiunea noastră de Formula 1!”

Sătenii din provincia cambodgiană Kampong Speu au luat parte la o cursă anuală cu o tradiție veche de secole. Aflați la bordul căruțelor din lemn trase de boi, aceștia s-au întrecut pe un câmp gol, la vest de capitala Phnom Penh. În ciuda soarelui arzător, sute de oameni s-au înghesuit să vadă 46 de perechi de boi participând la competiție.

Cursă cu căruțe trase de boi în Cambodgia
Boii au fost împodobiți cu lanțuri și măști (Foto: Profimedia)

Boii, împodobiți cu măști colorate și lanțuri, au trebuit să sprinteze pe o pistă de pământ de un kilometru  „Este versiunea noastră de Formula 1”, a declarat organizatorul Khat Sokhay pentru AFP. Evenimentul are loc în fiecare an pentru a marca sfârșitul sezonului de recoltare a orezului și pentru a întâmpina Anul Nou Khmer, la mijlocul lunii aprilie.

Localnicii vor să păstreze tradiția

În epoca modernă se concurează cu mașini, dar noi o facem cu căruțe cu boi pentru ca moștenirea strămoșilor noștri să nu dispară”, a declarat Tang Sreang, în vârstă de 43 de ani. Cursa cu boi a fost organizată cu scopul de a păstra această tradiție pentru generațiile viitoare. „Este moștenirea noastră, așa că trebuie să avem grijă de ea”, a afirmat Sun Meanchey, directorul departamentului de cultură al Kampong Speu. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că terenurile pentru astfel de curse sunt tot mai puține, pe ele apărând tot mai multe case și fabrici.

Cursa cu boi este o tradiție veche de secole (Foto: Profimedia)
Cursa cu boi este o tradiție veche de secole (Foto: Profimedia)

Ceea ce mă îngrijorează este că în viitor, când țara noastră va fi mai dezvoltată, câmpurile de orez vor fi înlocuite cu fabrici”, a spus Meanchey. Mulți săteni din Cambodgia se bazează pe boi pentru a-și ara câmpurile de orez, iar acestea erau cândva utilizate pe scară largă pentru transport. Dar tot mai mulți fermieri îmbrățișează metodele agricole moderne, stârnind temeri că tradiția va fi în curând uitată.

Această cursă a fost o premieră pentru Khem Rithy, în vârstă de 40 de ani, un profesor de la liceul provincial Kampong Speu, care a venit cu 150 de elevi la eveniment. „Avem o cultură minunată în Cambodgia. Vreau ca oamenii să o cunoască”, a spus Rithy.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net