Oamenii îmbătrânesc brusc în două perioade specifice ale vieții lor. Care sunt vârstele critice?
Dacă ai observat o schimbare bruscă în apariția ridurilor sau în alte semne de îmbătrânire, precum dureri sau oboseală neobișnuită, acest lucru poate fi legat de perioadele specifice în care organismul îmbătrânește cel mai mult. Un studiu a arătat că procesul de îmbătrânire nu se desfășoară treptat, așa cum putem crede, ci se accelerează în două momente cheie ale vieții.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, din California, a analizat peste 11.000 de molecule prezente în organismul uman, prelevate de la 108 participanți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani. În urma probelor de sânge colectate la intervale de trei până la șase luni, timp de câțiva ani (aproape șapte ani în total), oamenii de știință au descoperit că 81% dintre modificările legate de îmbătrânire au loc la două vârste specifice pe parcursul vieții.
Când îmbătrânesc oamenii cel mai mult?
Studiul, publicat în revista „Nature Aging”, a arătat că organismul îmbătrânește cel mai mult în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani. Îmbătrânirea biologică accelerată la mijlocul vieții ar putea explica, astfel, de ce la anumite vârste apar vârfuri în anumite probleme de sănătate, inclusiv probleme musculo-scheletice și boli cardiovasculare.
Specialiștii nu știu încă de ce se schimbă semnificativ chimia corpului la aceste vârste, dar consideră că factori din stilul de viață, precum dieta nesănătoasă și lipsa exercițiului fizic de până atunci ar putea conta. De vină ar putea fi, însă, creșterea nivelului de proteine din sânge, dar și scăderea capacității organismului de a produce acizi grași nesaturați, substanțe care ajută, în mod normal, la scăderea colesterolului LDL („rău”). Un alt factor care ar putea influența îmbătrânirea bruscă este creșterea nivelului de zahăr din organism. De asemenea, vârsta de 44 de ani se aliniază cu debutul perimenopauzei la femei, potrivit „The Guardian”, un alt factor relevant.