Orașul din România care a cunoscut o dezvoltare continuă în timpul lui Ceaușescu. Este singurul artificial din țară, însă oamenii l-au părăsit

Orașul Victoria, amplasat la poalele munților Făgăraș, reprezintă o creație a regimului comunist, un experiment menit să susțină industria chimică a României. Însă, odată cu decăderea combinatului care l-a susținut, Victoria s-a transformat într-o așezare îmbătrânită, cu străzi tot mai goale și ferestre pustii. 

Orașul Victoria.
Orașul Victoria.

„Era foarte bine, domnule, în comunism"

Victoria a fost conceput în anii '50 ca un oraș industrial de tip sovietic, construit în jurul combinatului chimic care oferea locuri de muncă pentru mii de oameni. La apogeu, combinatul avea peste 4.500 de angajați. Totul era bine organizat: locuințe muncitorești, cantine, grădinițe, școli și chiar microcantine unde muncitorii erau hrăniți cu mâncăruri calde. 

Virgil Rusu, fost șantierist, rememorează cu nostalgie vremurile în care orașul era plin de viață: „Era foarte bine, domnule, în comunism. Era lume... Multă lume era”.

După Revoluție totul s-a schimbat

Revoluția din 1989 a marcat începutul declinului pentru Victoria. Privatizările și închiderea treptată a combinatului au dus la pierderea locurilor de muncă, iar mulți locuitori au plecat în căutarea unui trai mai bun. Astăzi, orașul se confruntă cu o îmbătrânire demografică accelerată. Tinerii fie migrează în orașele mai mari, fie pleacă în străinătate.

Ștefan Szokai, fost director al cantinelor combinatului, își exprimă îngrijorarea: „Un investitor trebuie în orașul nostru, să avem și noi o făbricuță aici, care merge, și copiii să nu mai facă naveta”.

Primăria orașului încearcă să atragă investitori prin facilități fiscale generoase, oferind reduceri semnificative de impozite pentru afaceri care creează locuri de muncă. Cu toate acestea, lipsa forței de muncă calificate rămâne o barieră majoră.

Primarul Cristian Gheorghe admite dificultățile: „Au venit firme, dar studiile de impact au arătat că nu există forță de muncă suficientă”.

Situația juridică a orașului adaugă un alt strat de incertitudine. Comuna Ucea revendică o parte din terenurile industriale ale Victoriei, ceea ce ar putea transforma orașul în comună, accentuând declinul acestuia.

"Copiii Victoriei", plecați în pribegie

Pentru mulți dintre locuitorii rămași, dorul de copii și nepoți plecați în străinătate este greu de suportat. Marinel Molândac, fost frezor la combinat, povestește cu tristețe despre familia sa: „Ne-am pierdut familiile. Copiii ne-au plecat în lume... Ne mai vedem la cameră, dar nu e același lucru”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeia care a nascut intr un copac, foto shutterstock jpg
diabet de tip 5, shutterstock jpg
germania jpg
Papa Francisc, foto Shutterstock jpg
revolut jpeg
papa jpg
Kate Middleton și Prințul William Foto Profimedia (1) jpg
SGR se extinde, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net