Orașul din România la un pas de a fi părăsit. Puțin peste 5000 de suflete mai trăiesc aici

Orașul Bălan este situat în județul Harghita, în inima Transilvaniei, România. Așezat la poalele Munților Hășmașu Mare, Bălan este cunoscut pentru peisajele sale pitorești și istoria sa legată de minerit.

Orașul Bălan este situat în județul Harghita / foto: wikipedia
Orașul Bălan este situat în județul Harghita / foto: wikipedia

Fondat în secolul al XVIII-lea, orașul a prosperat datorită exploatărilor miniere de cupru și fier, care au fost principalele motoare economice ale regiunii timp de mulți ani.

Conform recensământului național din 2022, Bălan are o populație de 5.414 locuitori. Aceasta reprezintă o scădere de 701 locuitori față de recensământul din 2011, ceea ce indică o diminuare de 11,46%. În contextul celor 217 orașe din România, Bălan se situează pe locul 169 în clasamentul orașelor după numărul de locuitori.

Economia și cultura orașului Bălan

De-a lungul anilor, economia orașului Bălan a fost strâns legată de industria minieră. În prezent, orașul încearcă să-și diversifice sursele de venit, concentrându-se pe turism și activități legate de natură. Munții din apropiere oferă oportunități excelente pentru drumeții, alpinism și alte activități în aer liber.

Cultural, Bălan este un oraș cu o identitate puternică, reflectată în festivalurile locale, tradițiile și obiceiurile comunității. De-a lungul anului, orașul găzduiește diverse evenimente care aduc laolaltă locuitorii și vizitatorii pentru a celebra patrimoniul cultural bogat al regiunii.

Printre atracțiile turistice din Bălan se numără traseele montane care duc spre vârfurile Munților Hășmașu Mare, precum și diversele monumente istorice și biserici locale. De asemenea, vizitatorii pot explora vechile mine, care oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei industriale a orașului.

Clubul Sportiv „Minerul” Bălan: Performanțe și personalități

Clubul sportiv "Minerul" Bălan a obținut rezultate notabile de-a lungul timpului în diverse discipline sportive, inclusiv fotbal, handbal, hochei și lupte greco-romane.

Unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din Bălan este Tibor Selymes, un component al Generației de Aur a fotbalului românesc. De asemenea, Ioan Timaru, fost jucător de hochei pentru CSA Steaua București și căpitan al Echipei Naționale de Hochei a României, își are originile în acest oraș.

Totodată, echipa de fotbal a activat la nivelul Diviziei C, iar hocheiul a fost practicat doar în lunile de iarnă (noiembrie-aprilie).

Deși aceste sporturi au avut o prezență limitată, au contribuit la diversificarea activităților sportive din Bălan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
bacalaureat jpeg
bord masina jpg
Războinicii daci, „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva” jpeg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
shaorma de casa jpeg
shutterstock 1893899740 jpg
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net