„Pădurea Strâmbă”, misterul din Polonia care i-a uimit pe cercetători. De ce sunt copacii deformați

În regiunea Gryfino, din Pomerania Occidentală, Polonia, există un ciudat şi fermecător fenomen cunoscut ca „Pădurea Strâmbă”. Pădurea care pare desprinsă dintr-un basm le dă bătăi de cap cercetătorilor, și asta deaorece, aproximativ 400 de pini din acest loc prezintă niște deformări stranii, dar și spectaculoase ale trunchiului.

„Pădurea Strâmbă” din Polonia, locul pe care știință nu îl poate explica / Foto: Pixabay
„Pădurea Strâmbă” din Polonia, locul pe care știință nu îl poate explica / Foto: Pixabay

Cunoscută local ca Krzywy Las, „Pădurea Strâmbă” din regiunea Gryfino, vestul Poloniei, este o ciudățenie naturală ce se întinde pe o suprafață de circa 1.7 hectare. Conține circa 400 de pini care au baza trunchiului puternic deformată, îndoită în forma literei „C” și înclinată spre nord. Așadar, la aproximativ 40 de centimetri de la nivelul solului, arborii parcă au fost îndoiți, trunchiul făcând un unghi de 90 de grade. În ciuda formei lor neobișnuite, acești copaci care ajung să măsoare până la 50 de metri înălțime sunt în general sănătoși.

Arborii au o vârstă de circa 80 ani, o înălțime de 11-12 m și au fost plantați în 1932, când Pomerania Occidentală făcea parte din Germania. Ulterior, regiunea Grygino a fost invadată și distrusă în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar locuitorii au abandonat orașul, luând cu ei și secretul deformării acestor pini.

După cum vă puteți imagina, multe mituri și legende circulă în jurul acestei păduri pentru a explica fenomelul ciudat. Una dintre cele mai bizare ipoteze sugerează existența unei forțe gravitaționale unice în zonă, care ar fi determinat creșterea ciudată a copacilor. Alta ar fi că zăpada abundentă a pus o presiune asupra lor în timpul creșterii, făcându-i să se dezvolte în mod ciudat. Înteresant este faptul că alți copaci sunt perfect drepți.

Oamenii ar fi curbat copaciii întenționat

„Pădurea Strâmbă” i-a nedumerit pe specialiști. „Mie mi se pare un caz clasic de răspuns gravitațional. Ori de câte ori tulpina este orizontală la gravitație, planta are un mecanism prin care se poate reorienta de una singură”, a spus Gary Coleman, profesor de științele naturii și arhitectura peisajelor la Universitatea din Maryland, conform iflscience.com.

Când lucra în cadrul Serviciului American pentru Păduri, el a văzut asemenea copaci deformați de furtuni, dar  în „Pădurea Strâmbă” din Polonia explicația naturală este destul de improbabilă. Oamenii ar fi putut interveni în dezvoltarea acestor pini, curbându-i în mod intenționat, după cum sugerează urmele de tăieturi și de noduri găsite pe ei.

Este posibil ca acel loc să fi fost o fermă de copaci, unde pinii erau deformați când erau doar lăstari, pentru a fi folosiți ulterior pe post de mobilier curbat, ca rame și butoaie, știindu-se că lemnul curbat în mod natural este mai rezistent decât lemnul drept care este îndoit după recoltare. În ciuda acestei explicații, ce pare cea mai apropiată de realitate, încă nu se știe sigur care este motivul pentru care „Pădurea Strâmbă” a apărut în forma ei atât de ciudată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
casa pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
istock vot votare jpg
ritual de deochi png
gradina curte flori istock jpg
1 respiratie urat mirositoare jpg jpeg
man at supermarket jpg
politia rutiera 0 jpeg
zodii pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net