Planta foarte rară care a înflorit într-o pădure din România. Ai trecut de multe ori pe lângă ea fără să știi cât e de specială

Planta foarte rară care a înflorit în pădurile din România. Are o înălțime de 30-80 cm, frunze late și ovale și flori mari. Papucul Doamnei este o plantă extrem de rară care a înflorit într-o pădure din țara noastră. Floarea a fost culeasă în mod excesiv, iar din această cauză a dispărut din mai multe regiuni ale țării noastre.

Planta foarte rară care a înflorit într-o pădure din România
Planta foarte rară care a înflorit într-o pădure din România

Papucul Doamnei, o orhidee sălbatică

Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus) este o orhidee sălbatică, extrem de rară la nivel european și protejată în România.

„Este o orhidee care, pentru frumusețea și raritatea sa, a fost protejată încă din 1938, prin Decret Regal. Papucul doamnei crește în grupuri sporadice, prin păduri și tufărișuri, mai mult sau mai puțin umbroase. Floarea preferă terenurile calcaroase umede, cu humus descompus. Pe teritoriul României are areale din etajul gorunului până în etajul molidului. A fost culeasă excesiv, așa că, din păcate, a dispărut din multe regiuni ale țării", este mesajul de pe Facebook al Regiei Naționale a Pădurilor.

Cum arată Papucul Doamnei 

Papucul Doamnei seamănă cu o orhidee Foto: Facebook
Papucul Doamnei seamănă cu o orhidee Foto: Facebook

Papucul-doamnei are o înălțime de 30-80 cm, frunze late și ovale și flori mari, la care petala inferioară are forma unui „vas” de culoare galben intens; petalele laterale și cea superioară sunt mai înguste și au o culoare roșu-închis spre brun. Este o plantă erbacee și perenă, care se înmulțește prin rizomi.

Denumirea latină a plantei, Cypripedium calceolus, provine de la cuvântul grecesc „cypris” (doamna din Cipru, un alt nume dat zeiței Afrodita și care este legat de locul de naștere al acesteia) și latinescul „calceolus”, care înseamnă papuc mic.

Unde poate fi întâlnită planta

Frumusețea sa și forma pe care o are au dat naștere la multe legende. Una din ele (se regăsește în folclorul mai multor popoare) asociază forma florii cu un papuc: al Zeiței Venus, al unei domnișoare, care, furate de dragoste, dar trezite la timp visul de iubire, au fugit din fața ispitei și și-au pierdut condurul în iarbă.

În România mai poate fi întâlnită în Bucegi, prin poienile Ceahlăului și Făgărașului și în platourile Apusenilor. În afara spațiului românesc, papucul doamnei apare în Europa Centrală, Himalaya subtropicală și India, dar specia asiatică are diferențe față de cea europeană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net