Pandemia ne-a băgat în depresie. Ce recomandă psihologii

Ultima actualizare:

Cei aproape doi ani de pandemie ne-au schimbat dramatic viețile. Puțini sunt cei care pot spune că au avut de câștigat. Majoritatea au suferit din cauza izolării, a trecerii prin boală. Unii și-au pierdut joburile sau au întâmpinat mari dificultăți materiale. Alții și-au pierdut bunici, frați, soți, prieteni. Toate aceste nenorociri i-au băgat pe mulți în depresie. Psihologul Gina Dafinoiu le sare în ajutor cu sfaturi prețioase.

image

Cu toții trecem sau am trecut prin perioade grele, unii suntem mai puternici, alții mai sensibili și mai ușor de pus la pământ. „Depresia nu îi este străină nimănui, însă în pandemie mulți au cunoscut perioade de doliu, chiar dacă aceste pierderi nu se refereau neapărat la persoane, ci la idealuri, la un stil de viață. Incertitudinea unui loc de muncă, izolarea şi carantinarea, problemele legate de partea financiară, nesiguranţa, lipsa evenimentelor recreative şi culturale, stresul, diminuarea contactelor sociale şi chiar lipsa lor pot duce la epuizare psihică ceea ce determină declanşarea stărilor depresive. Persoanele singure şi cele cu istoric psihiatric sunt printre cele mai expuse categorii la dezvoltarea depresiei”, a declarat pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu.

„Pandemia va trece” este părerea multor specialiști din țară și din străinătate, dar „vine valul de depresie”. Tulburările psihice au la bază  frica de moarte  promovată la televizor într-o manieră distructivă, sunt prezentate imagini cu oameni  bolnavi  pe paturi de spital, cu masca de oxigen la gură, iar acestea pot avea un impact devastator asupra psihicului. „Însingurarea forțată, mai ales în cazul bătrânilor, dar și al persoanelor ipohondre, mult mai speriate de tot ceea ce înseamnă boală, duce la instalarea depresiei. Tinerii şi adolescenţii, copiii care s-au trezit departe de prieteni, departe de joacă sau distracții, de școlile și de facultățile mutate în online atât de mult timp au fost factori care ne-au afectat. Izolarea socială afectează comportamentul, starea de sănătate, gândirea, starea emoțională, nivelurile structurale și funcționale ale organismului, de la cel fiziologic până la cel psihologic și social”, explică specialistul.

Cum îți dai seama că suferi de depresie

Depresia are o serie de simptome, cum ar fi lipsa de energie și pierderea interesului pentru activitățile zilnice și pentru viață în general. „Sunt prezente şi tristețea, pierderea apetitului și pierderea în greutate, dificultăți de concentrare, lipsa de speranță, durerile fizice, izolarea de ceilalți, iritabilitatea, insomniile, dificultățile în luarea deciziilor și gândurile de suicid. Multe persoane deprimate simt în același timp și anxietate: se îngrijorează des, le este greață sau sunt amețite, uneori pot avea valuri de căldură sau de frig, vedere încețoșată, bătăi rapide ale inimii și transpirații. Pe lângă aceste aspecte, depresia durează mai mult decât alte procese și poate include critica de sine, lipsa de speranță și disperarea, duce la creșterea consumului de alcool, nicotină sau alte substanțe interzise, care ne fac și mai mult rău”.

Sfaturi pentru a învinge depresia

Psihologul Gina Dafinoiu ne recomandă o serie de metode pentru a învinge despresia.

  • Înconjoară-te de oameni pozitivi, realiști, care să te încurajeze.
  • Mergi la psiholog. Depresia nu e un „moft” care trece de la sine. E o boală care îți scade calitatea vieții și chiar poate afecta buna funcționare a organismului.
  • Natura e de mare ajutor. Plimbările prin parc, micile activități pe afară oxigenează creierul și dau o stare de bine.
  • Ajută la fel de mult să ai un animal de companie.
  • Sportul, dansul, pictatul, cântatul şi alte activități care îți fac plăcere descarcă în organism serotonină, hormonul fericirii.
  • Nu te izola de cei din jur. Ține legătura cu oamenii dragi, vorbiți la telefon zilnic sau prin mesaje video, întâlniți-vă pe afară, dacă se poate, la mici plimbări.
  • Fă lucruri care îți aduc zâmbetul pe buze: citește o carte bună, fă o baie relaxantă în cadă, ascultă muzică veselă, uită-te la comedii și încearcă să vezi mereu partea plină a paharului!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net