Paradisul sălbatic care rivalizează cu cele mai renumite destinații din lume. Cum ajungi la una dintre cele mai frumoase întinderi de apă din Transilvania

Ascuns în inima Transilvaniei, la granița dintre județele Alba și Sibiu, se află Lacul Oașa, un loc de o frumusețe naturală remarcabilă. Acest lac de acumulare pe râul Sebeș este unul dintre cele mai impresionante locuri din Ardeal, oferind priveliști spectaculoase și o experiență de neuitat pentru toți cei care îl vizitează.

Lacul Oașa. Foto: arhiva.
Lacul Oașa. Foto: arhiva.

Cum ajungi la lacul Oașa

Pentru a ajunge la Lacul Oașa, trebuie să pornești din Sebeș pe DN 67 – Transalpina, cunoscută și sub numele de Drumul Regelui. Drumul serpentinează prin peisaje montane pitorești, oferind călătorilor ocazia de a admira rezervația naturală Valea Frumoasei, situată în sud-estul Munților Șureanu, la limita cu Munții Lotrului și Munții Cindrelului.

Situat la o altitudine de 1255 de metri, în Munții Șureanu, Lacul Oașa este cel mai mare dintre lacurile de acumulare de pe cursul râului Sebeș. Înconjurat de versanți acoperiți cu păduri întinse de molid, lacul oferă o imagine de basm, cu apele sale liniștite reflectând verdele pădurii.

Ambele maluri ale lacului, Oașa Mare și Oașa Mică, pot fi străbătute atât pe jos, cât și cu mașina. De pe malul drept, cunoscut sub numele de Oașa Mare, turiștii pot accesa Transalpina, în timp ce de pe malul stâng, Oașa Mică, se deschide o priveliște magnifică către Vârful lui Pătru, cel mai înalt pisc din Munții Șureanu, cu o înălțime de 2.130 de metri.

Construcția Lacului Oașa

Lacul Oașa a luat naștere odată cu construirea barajului cu același nume, în anul 1979. Barajul din beton a fost proiectat pentru a oferi o susținere de lungă durată, iar lacul rezultat acoperă o suprafață de 460 de hectare și are un volum de 136 milioane de metri cubi. În anul 1980, centrala subterană Gâlceag a fost pusă în funcțiune, valorificând potențialul energetic al lacului.

Barajul de la Oașa este punctul de plecare pentru două trasee montane care urcă spre Vârful Cindrel din masivul cu același nume. Drumețiile prin această zonă oferă ocazia de a explora peisaje alpine spectaculoase și de a descoperi flora și fauna locală.

Pasionații de pescuit sunt atrași de apele lacului, unde păstrăvul este cea mai căutată captură. În plus, zona oferă multiple oportunități pentru activități recreative, cum ar fi campingul, plimbările cu barca și picnicurile în aer liber.

O destinație de neuitat

Lacul Oașa, cu peisajele sale idilice și activitățile diverse pe care le oferă, este o destinație de neuitat pentru toți cei care iubesc natura și aventurile montane. Fie că ești un pasionat de drumeții, un pescar entuziast sau pur și simplu un iubitor al frumuseților naturale, acest colț de paradis din Ardeal te va cuceri cu siguranță.

Nu rata ocazia de a explora această minunăție ascunsă a Transilvaniei și de a descoperi de ce Lacul Oașa rivalizează cu cele mai renumite destinații turistice din lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
la calculator evaluare de acasa   foto pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
istock vot votare jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
4 front evaluare jpg
control dsvsa jpg
pisică  foto   Shutterstock jpg
land rover legat copac londra jpg
Vladimir Putin in 22 feb 2024 Foto Profimedia jpeg
ariel catelusa sirena profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net