Patronul Fermei Dacilor și administratorii contestă mandatele de arest. Ce dezvăluiri au făcut procurorii care au anchetat tragedia de la complexul turistic

Judecătoria Ploiești a emis, astăzi (miercuri, 4 ianuarie) mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Cornel Dinicu, patronul de facto al complexului Ferma Dacilor, în timp ce ceilalți doi administratori au fost plasați în arest la domiciliu. Toți cei trei inculpați au contestat decizia pronunțată de instanță, conform informațiilor furnizate de portalul instanțelor de judecată. Aceștia sunt acuzați de distrugere din culpă, o infracțiune ce a condus la tragedia de la Ferma Dacilor.

Cornel Dinicu, patron la Ferma Dacilor. Foto: Inquam.
Cornel Dinicu, patron la Ferma Dacilor. Foto: Inquam.

Procurorii au emis propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, susținând că cei trei inculpați au desfășurat, în perioada 2016-26.12.2023, acțiuni convergente și sistematice care au încălcat dispozițiile legale privind derularea activității de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. Aceste acțiuni s-au desfășurat la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, județul Prahova.

Unitatea turistică a funcționat în mod ilegal

Parchetul a subliniat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și a H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu. Mai mult, aceasta a funcționat fără obținerea avizelor și a autorizațiilor necesare emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru o funcționare corespunzătoare și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Incendiul produs la Ferma Dacilor pe 26 decembrie 2023, în jurul orei 5:45, a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane. Procurorii au indicat că sursa probabilă a incendiului a fost "efectul termic al curentului electric". Totuși, până în prezent, probele adunate nu confirmă existența unor indicii care să ateste o incendiere intenționată.

Procurorii continuă investigațiile

Factorii decidenți implicați în construirea și administrarea complexului sunt acuzați de mai multe nereguli, precum construirea imobilului fără autorizație, realizarea mansardei din material lemnos ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, și dotarea cu instalații electrice și de detectare a incendiilor neconforme.

Procurorii continuă investigațiile pentru a determina cu certitudine cauza probabilă a incendiului și pentru a aduna probe suplimentare în această anchetă complexă. În tragedia de la Ferma Dacilor și-au pierdut viața șapte persoane, iar identificarea victimelor a fost realizată pe baza probelor ADN.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net