Pe ce loc se află România în clasamentul TasteAtlas 2024-2025. Prin ce impresionează bucătăria românească
În clasamentul pentru 2024-2025, realizat de TasteAtlas (popularul ghid alimentar și de călătorie care are rolul de a evidenția tradițiile culinare diverse și bogate din diferite colțuri ale lumii), România s-a clasat pe locul 24, în urcare față de locul 29 obținut anterior.
Clasamentele TasteAtlas se bazează pe 477.287 de evaluări valide pentru aproximativ 15.500 de feluri de mâncare din vasta bază de date a platformei globale, care își propune să promoveze și să descopere gastronomia tradițională din întreaga lume. Bucătăria românească a câștigat din nou recunoașterea globală și a obținut un loc onorant - practic în primul sfert - în prestigioasa listă a celor mai bune 100 de bucătării din lume.
Mâncarea grecească se află în fruntea listei, urmată de bucătăria italiană și mexicană. Acestea au fost urmate în Top 10 de preparatele din Spania, Portugalia, Turcia, Indonezia, Franța, Japonia și China. Încă o dată, ciorba rădăuțeană, fasolea bătută, salata de ardei copți și cârnații de Pleșcoi s-au numărat printre cele mai bune preparate culinare din lume.
Ratingul obținut de bucătăria românească
Ratingul obținut de bucătăria românească este de 4,28, față de 4,60, cât a obținut câștigătoarea clasamentului. Cu un scor de 4,5, mujdeiul și ciorba rădăuțeană sunt considerate în continuare, de către Taste Atlas, cele mai bune preparate românești, fiind urmate de sarmale, magiunul de prune Topoloveni și salamul Babic, fiecare cu un rating de 4,4.
Cu toate acestea, în „Top 100 Dishes”, ciorba rădăuțeană a coborât de pe locul 33 ocupat anul trecut, ajungând pe locul 58, fiind singurul produs românesc prezent în acest clasament. Totodată, cei mai buni producători sunt menționați în topul TasteAtlas, dintre care doi activează în domeniul vinurilor și unul în producerea ciocolatei artizanale, dar și cele mai iconice restaurante tradiționale, situate în Cluj-Napoca, București și Brașov. La ambele categorii, printre câștigători se numără nume deja consacrate.
În Top 100 al celor mai bune unturi și paste tartinabile, fasolea bătută s-a clasat pe locul 21. În top 100 al celor mai buni cârnați din lume găsim cârnații de Pleșcoi pe locul 16, iar în Top 100 al celor mai bune salate din lume avem salata de ardei copți (locul 20).
Citește mai multe pe Adevărul.ro