Pietrele care cresc ╚Öi se mi╚Öc─â, din jude╚Ťul Buz─âu, atrac╚Ťia turi╚Ötilor

Rom├ónia are multe locuri fascinante ╚Öi probabil c─â dac─â s-ar face un top al acestora, renumi╚Ťii trovan╚Ťi din Ulmet, comuna Bozioru, jude╚Ťul Buz─âu, ar ocupa un loc de cinste. Conform adevarul.ro, ÔÇŁpietrele viiÔÇŁ atrag ca un magnet sute de turi╚Öti din toat─â ╚Ťara.

image
Turiștii au făcut deja poteci foto: adevarul.ro

Turi╚Ötii sunt cu adev─ârat fascina╚Ťi nu numai de pietrele spectaculoase, ci ╚Öi de pove╚Ötile enigmatice din spatele lor. Vizitatorii dealului cu trovan╚Ťi mi╚Öun─â pretutindeni ├«n c─âutarea unghiului potrivit pentru a face poza perfect─â cu forma╚Ťiunile rupte parc─â din alte lumi.

ÔÇ×E surprinz─âtor ┼či chiar nu te a┼čtep┼úi ca ├«n v├órf de deal s─â g─âse┼čti un peisaj care seam─ân─â cu o delt─â, a╚Ö zice, cu nisip ┼či pietre. E ceva special, e un loc pe care merit─â s─â ├«l recomanzi prietenilor, chiar dac─â e un drum mai greu de parcurs. Merit─â orice efortÔÇŁ, a declarat pentru adevarul.ro un t├ón─âr turist venit din Bucure┼čti.

image
Fotografiile pe pietre sunt foarte c─âutate

Dac─â peisajul este extraordinar, drumul p├ón─â la a ajunge s─â ├«l descoperi este o adev─ârat─â aventur─â. Chiar dac─â trovan╚Ťii de la Bozioru fac parte din Georparcul Interna┼úional UNESCO ÔÇ×┼óinutul Buz─âuluiÔÇŁ, infrastructura din zona las─â mult de dorit. Drumul de acces are adev─ârate cratere care pot fi ocolite cu greu de turi╚Öti, ├«ns─â autorit─â╚Ťile au promis c─â vor remedia situa╚Ťia.

Au c─âp─âtat ├«n popor denumirea de ÔÇ×pietre viiÔÇŁ

Potrivit geologilor, trovan┼úii sunt forme de microrelief care se dezvolt─â ├«n straturile de nisip, datorit─â apelor subterane calcaroase care le spal─â ┼či le sedimenteaz─â ├«n timp. Modul de formare al trovan┼úilor este acela┼či cu cel al perlelor. Acest proces determin─â cre┼čterea acestor forma┼úiuni, din inima p─âm├óntului ,c─âtre suprafa┼ú─â. Tocmai de aceea, ineditele forme de relief au c─âp─âtat ├«n popor denumirea de ÔÇ×pietre viiÔÇŁ.

Ce spune una dintre legende

image
Trovantul gigant e atrac╚Ťia parcului

Una dintre legendele locului spune c─â forma┼úiunile st├óncoase cresc f─âr─â ├«ntrerupere, insesizabil de c─âtre ochiul uman, ┼či ├«┼či pot schimba locul. Unul dintre bolovani ar fi fost chiar mutat din locul lui de o for┼ú─â nev─âzut─â, dac─â ar fi s─â ne lu─âm dup─â pove╚Ötile localnicilor.

ÔÇ×├Än vreme ce un localnic se afla la munca p─âm├óntului pe proprietatea sa, acolo unde de mult─â vreme se stabilise unul dintre trovan┼úi dup─â ce se pr─âv─âlise din coast─â, la B├ólca, cum e cunoscut locul, aude deodat─â un zb├órn├óit, dup─â cum spunea el. Trezindu-se din ciudata stare, observ─â c─â bolovanul cu pricina se deplasase. Mult─â vreme, oamenii din sat m─âsurau regulat distan┼úa de la bolovan la B├ólca, un bazin de captare a apei, ┼či au constatat c─â o dat─â la ┼čapte ani acesta s-ar deplasa cu unul sau doi metriÔÇŁ, a povestit pentru adevarul.ro Diana Gavril─â, ghid turistic din zona Col╚Ťi-Bozioru.

Click! spune

Grupul de st├ónci care seam─ân─â cu ni┼čte farfurii zbur─âtoare se afl─â pe raza satului Ulmet, la 45 km distan┼ú─â de municipiul Buz─âu.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula