Pietrele care cresc și se mișcă, din județul Buzău, atracția turiștilor

România are multe locuri fascinante și probabil că dacă s-ar face un top al acestora, renumiții trovanți din Ulmet, comuna Bozioru, județul Buzău, ar ocupa un loc de cinste. Conform adevarul.ro, ”pietrele vii” atrag ca un magnet sute de turiști din toată țara.

Turiștii au făcut deja poteci foto: adevarul.ro
Turiștii au făcut deja poteci foto: adevarul.ro

Turiștii sunt cu adevărat fascinați nu numai de pietrele spectaculoase, ci și de poveștile enigmatice din spatele lor. Vizitatorii dealului cu trovanți mișună pretutindeni în căutarea unghiului potrivit pentru a face poza perfectă cu formațiunile rupte parcă din alte lumi.

„E surprinzător şi chiar nu te aştepţi ca în vârf de deal să găseşti un peisaj care seamănă cu o deltă, aș zice, cu nisip şi pietre. E ceva special, e un loc pe care merită să îl recomanzi prietenilor, chiar dacă e un drum mai greu de parcurs. Merită orice efort”, a declarat pentru adevarul.ro un tânăr turist venit din Bucureşti.

Fotografiile pe pietre sunt foarte căutate
Fotografiile pe pietre sunt foarte căutate

Dacă peisajul este extraordinar, drumul până la a ajunge să îl descoperi este o adevărată aventură. Chiar dacă trovanții de la Bozioru fac parte din Georparcul Internaţional UNESCO „Ţinutul Buzăului”, infrastructura din zona lasă mult de dorit. Drumul de acces are adevărate cratere care pot fi ocolite cu greu de turiști, însă autoritățile au promis că vor remedia situația.

Au căpătat în popor denumirea de „pietre vii”

Potrivit geologilor, trovanţii sunt forme de microrelief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Modul de formare al trovanţilor este acelaşi cu cel al perlelor. Acest proces determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului ,către suprafaţă. Tocmai de aceea, ineditele forme de relief au căpătat în popor denumirea de „pietre vii”.

Ce spune una dintre legende

Trovantul gigant e atracția parcului
Trovantul gigant e atracția parcului

Una dintre legendele locului spune că formaţiunile stâncoase cresc fără întrerupere, insesizabil de către ochiul uman, şi îşi pot schimba locul. Unul dintre bolovani ar fi fost chiar mutat din locul lui de o forţă nevăzută, dacă ar fi să ne luăm după poveștile localnicilor.

„În vreme ce un localnic se afla la munca pământului pe proprietatea sa, acolo unde de multă vreme se stabilise unul dintre trovanţi după ce se prăvălise din coastă, la Bâlca, cum e cunoscut locul, aude deodată un zbârnâit, după cum spunea el. Trezindu-se din ciudata stare, observă că bolovanul cu pricina se deplasase. Multă vreme, oamenii din sat măsurau regulat distanţa de la bolovan la Bâlca, un bazin de captare a apei, şi au constatat că o dată la şapte ani acesta s-ar deplasa cu unul sau doi metri”, a povestit pentru adevarul.ro Diana Gavrilă, ghid turistic din zona Colți-Bozioru.

Click! spune

Grupul de stânci care seamănă cu nişte farfurii zburătoare se află pe raza satului Ulmet, la 45 km distanţă de municipiul Buzău.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net