Planta din grădină care îți aduce o amendă uriașă! Mulți români care stau la curte riscă să plătească 5.000 de lei

Planta din grădină care îți aduce o amendă uriașă! În lupta continuă pentru protejarea mediului și a sănătății publice, autoritățile au impus reguli stricte privind prevenirea și combaterea buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), o plantă cu potențial alergenic ridicat. Știm că foarte mulți oameni sunt afectați de acestă plantă, așa că cei care nu se conformează legii riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Planta din grădină care îți aduce o amendă uriașă
Planta din grădină care îți aduce o amendă uriașă

Potrivit art. 1 din Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să se implice activ în gestionarea acestei probleme pentru a preveni răspândirea respectivei plante.

Planta din grădină care îți aduce o amendă uriașă! Obligații de prevenire a ambroziei 

Obligații de prevenire și combatere a buruienii ambrozia
Obligații de prevenire și combatere a buruienii ambrozia

Pentru a preveni și combate buruiana ambrozia, proprietarii și administratorii terenurilor trebuie să respecte un set de reguli bine definite. Acestea includ:

Lucrări periodice: Între răsărirea ambroziei și apariția primelor inflorescențe, dar cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, proprietarii și administratorii terenurilor sunt obligați să desfășoare lucrări periodice de întreținere a terenurilor. Aceste lucrări pot include cosirea, smulgerea manuală, erbicidarea sau alte metode specifice pentru controlul acestei plante invazive.

Menținerea măsurilor pe toată durata perioadei de Vegetație: Măsurile de prevenire și combatere a buruienii ambrozia trebuie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a acestei plante. Este esențial ca proprietarii și administratorii terenurilor să fie consecvenți în aplicarea acestor măsuri pentru a evita răspândirea buruienii.

De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcții au o responsabilitate importantă în prevenirea răspândirii buruienii ambrozia. Aceștia trebuie să ia măsuri adecvate pentru a evita instalarea sau răspândirea acestei plante pe terenurile afectate de lucrări. Acest lucru implică o atenție sporită la controlul și gestionarea plantelor invazive în timpul și după finalizarea proiectelor de construcție.

Ce sancțiuni riscă cei care nu respectă legea

Conform art. 3 alin. 1 din Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, „nerespectarea prevederilor de a distruge buruiana ambrozia de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.”

De asemenea, „constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net