Planta sănătate-curată pe care puțini români și-o permit. Un kilogram ajunge și la 50 de lei și poate îmbogăți pe oricine a cultivat-o

În ultimii ani, mulți producători au început să cultive o anumită plantă, dar puțini își permit să o achiziționeze. Această plantă este bogată în vitamine și, totuși, consumul său este destul de redus.

Sparanghelul este o plantă foarte sănătoasă pentru organismul uman / foto: Pixabay
Sparanghelul este o plantă foarte sănătoasă pentru organismul uman / foto: Pixabay

Această plantă din România este mai costisitoare decât carnea de porc, dar oferă și mai multe beneficii pentru sănătate. Prețul ei poate ajunge până la 40 sau chiar 50 de lei pe kilogram în magazine, iar fermierii o vând puțin mai ieftin direct de la ei, cu aproximativ 36 de lei pe kilogram.

În același timp, în magazine, o legătură poate avea un preț similar, ajungând până la 20 de lei. Această plantă este sparanghelul, care în ultimii ani a devenit o afacere profitabilă pentru mulți fermieri din România.

Un cuplu din Suceava a adus sparanghel tocmai din Olanda și l-a cultivat în România, convins chiar și pe un membru al familiei să treacă de la culturile de grâu și porumb la cele de sparanghel, datorită avantajelor financiare.

A investit 10.000 de euro și acum câștigă 3000 de lei pe săptămână

Alți agricultori au fost inspirați de italieni, după ce au lucrat în Italia la recoltarea sparanghelului timp de 15 ani. Printre aceștia se numără și Cătălin Ioan Laiu, originar din județul Neamț, care a investit inițial 10.000 de lei în afacerea sa și acum se bucură de venituri săptămânale de 3000 de lei din vânzarea sparanghelului.

Sparanghelul este considerat foarte sănătos și poate fi consumat în diverse moduri, de la salate și micul dejun cu ouă, până la risotto, carne de vită, pește sau pui.

Conține o substanță nutritivă esențială, asparagina, care contribuie la regenerarea celulară și are un conținut ridicat de antioxidanți.

În ciuda faptului că avem culturi de sparanghel în țară, conform datelor Eurostat, importăm în continuare 600 de tone din această plantă, în timp ce suprafața cultivată în România este de aproximativ 170 de hectare.

Singura diferență între sparanghelul importat și cel produs local este prețul mai mic al celui importat. Uneori, prețul unui kilogram de sparanghel importat poate fi de 20 de lei, în timp ce cel autohton poate ajunge până la 35 sau chiar 50 de lei, scrie Observator. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net