Povestea adevărată a Romei. Un trib de oieri, fără experiență militară, ar fi pus, de fapt, bazele marelui imperiu
Întemeierea Romei continuă să fie învăluită în mister. Deși legenda lui Romulus și Remus este bine-cunoscută, o altă teorie schimbă ce se știa despre începuturile acestui mare imperiu.

Cine și când a întemeiat cu adevărat Roma rămâne, până astăzi, o enigmă. Tot ce știm despre începuturile Romei de dinainte de secolul al VI-lea î.Hr. provine din legende, cea mai faimoasă fiind cea a gemenilor Romulus și Remus.
Abandonați la naștere, cei doi frați sunt salvați și alăptați de o lupoaică. La maturitate, descoperă că sunt de origine regală și hotărăsc să întemeieze o cetate pe cele șapte coline de pe malul Tibrului. Se ceartă în privința numelui și a locului exact, iar Romulus câștigă. Remus nu acceptă înfrângerea, iar Romulus îl ucide. Astfel, devine primul rege al Romei, care avea să-i poarte numele.
Un trib de oieri ar fi pus, de fapt, bazele Romei?
O altă teorie susține că Roma nu a fost fondată de un singur om, ci de trei clanuri: etrusc, sabin și latin:
„Erau în special populaţii de agricultori şi păstori, care s-au stabilit în pagi, adică nişte cantoane sau zone rurale definite în mod distinct. Aceste pagus constituia unităţi politice şi religioase rudimentare. Populaţia locuia împrăştiată în ferme, celula de bază fiind familia şi clanul.
Dacă mai multe ferme ajungeau să se unească atunci constituiau un vicus. Care la rândul său nu avea organizare politică şi religioasă”, a scris istoricul britanic Arthur Edward Romilly Boak în „Istoria Romei”, potrivit adevarul.ro.
Dintre aceste grupuri, latinii, un trib de păstori și agricultori, inferiori cultural și militar față de vecinii lor, grecii, etruscii, samniții și galii, au reușit ceea ce nimeni nu anticipa: au învățat, au preluat și au perfecționat tot ce era mai bun la ceilalți.
Latinii au copiat instituții, au adoptat modele de organizare și au creat un sistem eficient, care le-a permis nu doar să supraviețuiască, ci să domine… Astfel, conform acestei teorii, paradoxal, nu cei mai puternici ar fi pus bazele Romei, ci un trib de oieri cu o inteligență practică remarcabilă, iar secretul lor ar fi fost capacitatea incredibilă de a se adapta.