Povestea demnă de film a ultimului „haiduc”. Vânat de comuniști, a fost trădat de femeia iubită

Vasile Blidaru a rămas în memoria românilor ca ultimul „haiduc” vânat de comuniști. Au fost publicate multe povești legate de numele lui, unele reale, altele însă nu au putut fi verificate, viața lui fiind în sine demnă de un subiect de film. De-a lungul timpului, el a fost considerat un adevărat supererou care a reușit să își înșele persecutorii comuniști timp de aproape 10 ani, doar că, a avut o slăbiciune care i-ar fi adus sfârșitul. A fost vorba despre o femeie.

Vasile Blidaru, ultimul haiduc, trădat de femeia iubită / Foto: Adevărul.ro
Vasile Blidaru, ultimul haiduc, trădat de femeia iubită / Foto: Adevărul.ro

Despre Vasile Blidaru s-au spus și scris multe povești. A fost ultimul „haiduc”, vânat de comuniști aproape 10 ani prin pădurile din Maramureș, fiind considerat un adevărat supererou. Deși despre unele lucruri există date certe, care au fost studiate de istorici și de oameni pasionați, altele nu au putut fi verificate.

În volumul „Vasile Blidaru - omul și legenda” apărut în 2006 la Editura Solstițiu, semnată de Iosif Țiproc, autorul vorbește despre un personaj complex, capabil să-și confecționeze singur arme, în pădure, dar cu o mare slăbiciune, care i-ar fi adus sfârșitul. A fost vorba despre o femeie. Mai exact, el iubea o femeie din satul Huta, Florica Huza, de o frumusețe răpitoare.

Ultimul „haiduc”, trădat de femeia pe care o iubea

„Indiferent cum au fost descrise faptele haiducului, există o certitudine și anume că Vasile Blidaru a fost împușcat în curtea casei Floricăi Rogoz, ce i-a fost iubită. Ea l-a trădat pentru a-și salva soțul din pușcărie. Florica a locuit la Huta într-o căsuță mică, lângă pădurea care coboară și azi până în curtea familiei Rogoz. Ea a murit în 1973 și a avut trei copii: Emilia, Liviu și Maria.

Fiica Emilia neagă faptul că Vasile Blidaru a fost iubitul mamei sale și spune, de asemenea, că mama ei nu l-a trădat pe acesta. Totodată, Emilia recunoaște că mama ei se cunoștea cu Blidaru pentru că erau și prieteni de familie, mai ales că soția lui Blidaru era o bună croitoreasă, iar mama ei își cosea straiele la aceasta”, scrie pasionatul de istorie Ionel Mesaroș, care publică fragmente din volumul dedicat „haiducului” Vasile Blidar, din care vorbește despre cum a fost trădat de femeia pe care o iubea, relatează Adevărul.ro.

Traian Rogoz, soțul Floricăi, fusese reclamat la Miliție că ar fi avut un cazan de fiert țuică, lucru interzis în vremea comunismului. Pentru această faptă, dar și pentru că a fugit de anchetă și s-a refugiat în munți, bărbatul a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

„Când au sosit milițienii, Traian Rogoz a fugit în munți, loc unde a stat ani de zile. El a fost închis în pușcărie nouă ani. Până la prinderea lui Traian, preț de șase luni, Emilia și mama sa au fost reținute la Zalău”, mai arată autorul.

Femeia i-ar fi cerut să nu o mai caute, spunându-i că ar putea fi în pericol de acum: „Blidaru nu a ascultat-o pe Florica și s-a dus la ea ca să-i mărturisească visul ce prevestea curând un mare necaz. Florica Rogoz l-a certat că a vizitat-o din nou, iar când a ieșit din casă a fost împușcat”.

„A dus cu ea în mormânt secretul acestei povești de iubire”

Deși fiica femeii nu crede că între cei doi ar fi fost vreo relație, varianta potrivit căreia Florica Rogoz l-a trădat pe Blidaru se susține prin faptul că soțul femeii a fost eliberat la o săptămână după incident: „Florica Rogoz a trăit ani buni cu Vasile Blidaru, ce i-a fost amant. Mai mult, Blidaru l-ar fi făcut prins pe Traian Rogoz, pentru a putea trăi liniștit cu soția acestuia. Tot consătenii spun că Florica l-ar fi trădat pe Blidaru, deoarece securiștii i-au promis că dacă va ajuta la prinderea acestuia, îl vor elibera pe Traian. Așa s-a și întâmplat, pentru că după o săptămână de la moartea lui Blidaru, Traian Rogoz a ieșit din pușcărie”, mai scrie autorul.

Despre Florica se spune că era o femeie extraordinar de frumoasă, „înaltă și zveltă, cu părul lung pe spate, cu o față care putea oricând eclipsa multe artiste ale vremii, fapt pentru care se putea deduce, cu ușurință, de ce o invidia și o bârfea tot satul și de ce Blidaru nesocotea toate pericolele pentru a fi în preajma ei pentru câteva ore”, mai arată Ionel Mesaroș.

Singura ființă care știa adevărul despre povestea de dragoste a lui Vasile Blidaru a luat secretul cu ea în mormânt. „Singura ființă care ne-ar fi putut spune adevărul a dus cu ea în mormânt secretul acestei povești de iubire, poate chiar mai frumoasă și mai tragică decât faptele de haiducie, povestite din tată în fiu, și rămase nemuritoare în aceste locuri de codru, unde pădurea coboară în taină în curțile caselor, obosită de atâtea amintiri și legende”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicoleta Gherasimoae romanca Germania FOTO captura video Tik Tok webp
image
image
image
image
image
image
obiceiuri foro colectia pamfil biltiu jpg
cel mai scurt zbor din lume jpg
carte pexels jpg
cumparaturi carucior plin mancare alimente jpg
piersici piersica adobestock jpg
crima botosani criminal jpg
miere jpg
apa vie izvor munte png
image
actualitate.net
image
actualitate.net