Povestea fabuloasă a primei mănăstiri pictate în totalitate de marele Nicolae Grigorescu. Este aproape de București, iar oamenii care o vizitează pleacă schimbați

La doar o oră distanță de agitația Bucureștiului, pe Valea Teleajenului, se află un colț de istorie și artă ce a marcat profund cultura românească – Mănăstirea Zamfira.

Imagine din interiorul Mănăstirii Zamfira / foto: Observatorul Prahovean
Imagine din interiorul Mănăstirii Zamfira / foto: Observatorul Prahovean

Acest așezământ monahal, aflat la aproximativ 15 kilometri de Ploiești, a devenit faimos nu doar prin vechimea sa, ci și prin pictura de o frumusețe rară, realizată de Nicolae Grigorescu, transmite Historia. 

Nicolae Grigorescu avea doar 18 ani când a realizat picturile din interiorul Mănăstirei Zamfira

Aici, la doar 18 ani, tânărul artist a reușit să picteze întreaga biserică într-un stil inconfundabil, punând bazele carierei sale strălucite.

Mănăstirea își trage numele de la jupânița Zamfira, soția lui Manuil Apostol, un personaj istoric important, aflat în slujba lui Constantin Brâncoveanu.

Încă de la început, această mănăstire a fost un loc de reculegere și rugăciune pentru comunitate, având la origine o veche biserică, numită „Biserica Mică”, care poartă hramul „Sfânta Treime”.

Pictura bisericii „Înălțarea Domnului” din incinta mănăstirii este o lucrare remarcabilă, fiind singura frescă realizată integral de Grigorescu, o operă pe care artistul a încheiat-o în doar un an și jumătate.

Deși la acea vreme era la începutul carierei, Grigorescu și-a demonstrat talentul și pasiunea prin această lucrare monumentală, marcând începutul unei noi ere în arta bisericească românească.

Fascinant este că pictura sa de la Zamfira nu doar impresionează vizual, ci reușește să transmită o profunzime spirituală ce pare să schimbe oamenii care îi trec pragul. Cei care o vizitează rămân adesea captivați de armonia culorilor și expresivitatea figurilor sfinților, mărturisind o experiență profundă de liniște și reculegere.

Ridicarea bisericii noi a durat 2 ani

După ce cutremurele din secolele XVIII și XIX au afectat structura mănăstirii, s-a luat decizia de a construi o nouă biserică, sub îndrumarea Mitropolitului Nifon. Astfel, între 1855 și 1857, s-a ridicat actuala biserică, decorată ulterior de Grigorescu.

Locul a fost consacrat nu doar prin artă, ci și prin legături istorice, deoarece în curtea mănăstirii se găsesc mormintele unor membri ai familiei marelui istoric Nicolae Iorga, un admirator al acestui lăcaș. Tot aici se odihnește și profesorul de muzică psaltică Ștefănache Popescu, contribuind la atmosfera de reverență și istorie.

În perioada 2017-2021, Mănăstirea Zamfira a trecut printr-un amplu proces de restaurare, finanțat prin fonduri europene, care a redat strălucirea originală picturilor și construcției.

Astăzi, vizitatorii se pot bucura de un monument de patrimoniu impecabil conservat, accesibil atât fizic, cât și printr-un tur virtual, care oferă o experiență completă.

De asemenea, mănăstirea adăpostește un muzeu impresionant, înființat în 1970, unde sunt păstrate icoane, veșminte și alte artefacte din secolul al XVIII-lea. Printre obiectele de mare valoare expuse aici se numără icoanele „Maica Domnului cu Pruncul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, dar și o cruce de campanie pictată de Nicolae Grigorescu în 1866, demonstrând măiestria sa în diverse genuri de artă religioasă.

Oamenii care vin aici se simt „atinși” de Dumnezeu

Mănăstirea Zamfira nu este doar un loc de pelerinaj și rugăciune, ci și un spațiu de întâlnire cu arta și istoria națională, un loc care oferă celor ce o vizitează o experiență spirituală și culturală unică.

Atmosfera calmă și bogăția artistică a mănăstirii transformă fiecare vizitator, oferindu-le nu doar o călătorie în timp, ci și una interioară, de reflecție și liniște.

„Un colț de rai, m-am simțit ca acasă, toate măicuțele zâmbeau și ne salutau. Multe flori, curățenie, pace, liniște și rugăciune. Una dintre măicuțe vorbind cu ea, mi-a spus "Să ne bucurăm, maică, să fim veseli precum îngerii, nu triști precum "urâții". Un loc minunat, unde găsești liniște și lumină. Mulțumesc Domnului că există!”, scrie într-o recenzie pe Google o femeie care a vizitat deosebitul loc. 

„Mănăstirea de maicuțe Zamfira este un loc liniștit de recuperare a sufletului. Este îngrijită cu dăruire și primăvara pare o grădină de flori.

Pelerinule, turistule, nu ezita să vizitezi acest lăcaș sfânt, unde vei fi plăcut surprins să găsești minunata pictură interioară realizată de magicul artist român Nicolae Grigorescu.

Revenind după 5 ani, am găsit mănăstirea renovată, cu picturile recondiționate, cu acoperișul schimbat și cu chiliile, de asemenea, renovate. În plus, a apărut o volieră cu păuni, care este o nouă și frumoasă atracție”, spune altcineva. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caine Foto Ilegis jpg
muncitori foto pixabay
masa craciun shutter jpg
amfora pixabay png
ten frumos jpg
turist grec jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net