Povestea singurului om înmormântat pe Lună. Cum a fost posibil

Deși mai multe persoane au pășit de-a lungul timpului pe Lună, există un singur om care s-a stins din viață și a fost îngropat pe satelitul natural al Pământului. Este vorba despre Eugene Shoemaker, cunoscut pentru descoperirea cometei Shoemaker-Levy 9 cu soția sa, Carolyn Shoemaker, și cu David Levy.

Eugene Shoemaker, singurul om înmormântat pe Lună / foto: Pixabay
Eugene Shoemaker, singurul om înmormântat pe Lună / foto: Pixabay

Născut pe data de 28 aprilie 1928, în Los Angeles, SUA, Eugene Shoemaker a fost un geolog american care și-a dedicat viața studiului impactului asteroizilor și cometelor asupra Pământului și a altor planete. El a contribuit la fondarea astrogeologiei, știința care combină geologia, astronomia și fizica pentru a explora originea și evoluția sistemului solar. De asemenea, el i-a pregătit pe mulți dintre astronauții de pe Apollo care au mers pe Lună și i-a învățat cum să identifice și să analizeze rocile și craterele lunare.

Eugene Shoemaker este cunoscut pentru multe descoperiri revoluționare, inclusiv pentru prima dovadă că un crater din Arizona, numit Barringer, a fost cauzat de impactul unui meteorit și nu de o erupție vulcanică. A descoperit mai multe tipuri noi de minerale, precum coesitul și stishovita, formate de undele de șoc ale impactului cu meteoriți.

În 1994, a descoperit cometa Shoemaker-Levy 9, care s-a ciocnit cu Jupiter, împreună cu soția sa, Carolyn, om de ştiinţă la rândul ei, și cu David Levy. Din păcate, pe data de 18 iulie 1997, la vârsta de 69 de ani, s-a stins din viață în urma unui accident de mașină. Moartea lui a fost o pierdere pentru comunitatea științifică și pentru cei care i-au admirat pasiunea și curiozitatea pentru misterele cosmosului.

Cum a ajuns să fie înmormântat pe Lună

După decesul său, familia și prietenii lui au dorit să îi aducă un omagiu și să îi îndeplinească dorința de a ajunge pe Lună. Astfel, o capsulă urnă din policarbonat a fost construită de Celestis, aceeași companie care a trimis pe orbită cenușa creatorului „Star Trek” Gene Roddenberry. Aceasta conținea cenușa lui Eugene și a devenit parte a misiunii Lunar Prospector, o sondă NASA care a fost concepută pentru a cartografia suprafața selenară și pentru a căuta semne de apă și gheață.

În timpul călătoriei sale de drumului său de un an şi jumătate în jurul Lunii, nava spațială Lunar Prospector a adunat date și imagini esențiale și și-a încheiat misiunea la 31 iulie 1999, când a lăsat în mod deliberat capsula în care se afla cenușa lui Eugene Shoemaker pe suprafața Lunii. El a devenit, astfel, singura persoană care a fost îngropată pe Lună, într-un crater care îi poartă numele, în apropierea polului sud.

De asemenea, capsula lui funerară era inscripționată cu un fragement din piesa „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare:

„Și când va muri

Luați-l și tăiați-l în stele mici

Și va face chipul cerului atât de fin

Că toată lumea va fi îndrăgostită de noapte

Și nu vă închinați soarelui strident”, potrivit clickpentrufemei.ro.

image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net