Poveştile din spatele lui Moş Crăciun: de la Sfântul Nicolae la zeul Odin
Vom intra prin spiritul sărbătorilor povestindu-vă câteva lucruri despre cum au apărut simbolurile legate Crăciun şi despre “bărbosul” de la Polul Nord.
Povestea moşului care aduce jucării este foarte veche, provenind probabil din cea a Sfântului Nicolae – trăitor în secolul al IV-lea. Episcop fiind, acesta s-a dovedit a fi un mare filantrop al antichităţii. Ulterior imaginea sa s-a amestecat cu cea a zeului nordic Odin. Acesta este prezentat zburând pe un cal cu opt picioare numit Sleipnir ce putea călători pe distanțe lungi, astfel fiind comparat cu renii lui Moș Crăciun. Sărbătoarea închinată lui, Yule, avea loc anual pe 21 decembrie. În ajunul acestei zile, copii își umpleau încălțămintea cu legume, iar zeul le oferea dulciuri în locul acestora.Ulterior prin secolele XVI-XVII, Sinterklaas (Versiunea olandeză a lui Moş Nicolae care devenea deja Moş Crăciun) se căţăra deja pe acoperişuri şi cobora pe hornuri pentru a aduce cadouri.
Moşul grăsun cu barbă albă are şi el o întreagă evoluţie. De la imaginea episcopilor cu mitra pe cap la cea a moşului în roşu e o cale destul de lungă. Mult timp straiele preoţeşti au fost şi au rămas baza îmbrăcămintea acestui simbol al Crăciunului. Apariţia curentelor protestante a dus rapid la o laicizare a acestuia, întrucât cultul sfinţilor nu are nimic de a face cu aceste denominaţiuni creştine. Imaginii Sfântului Nicolae i-a fost substituită cea a lui „Father Christmas” care este datat din secolul XVII, personajul fiind un bărbat grăsuț, cu barbă, îmbrăcat într-o haină lungă, verde și guler de blană. Imaginea lui se regăsește în „fantoma Crăciunului prezent” din cartea „A Christmas Carol” scrisă de Charles Dickens. Imaginea cea modernă a lui Moş Craciun a devenit cunoscută, şi repede îndrăgită, prin campanile băuturii Coca Cola în întreaga lume – de aceea Moşul este şi îmbrăcat în culorile roşu şi alb – culorile companiei Coca Cola.
Citeşte mai multe depre simbolurile Crăciunului pe turismistoric.ro