Prima barză cu «buletin» de Bucureşti

Ultima actualizare:

    Cu ajutorul inelelor, puiul de barză poate fi identificat când va reveni în RomâniaFotografii: Marius Stoianov/ Factor
Cu ajutorul inelelor, puiul de barză poate fi identificat când va reveni în RomâniaFotografii: Marius Stoianov/ Factor

Premieră în Capitală! Cu ajutorul aplicaţiei “Uite, Barza!”, prin care se realizează recensământul migratoarelor cu ciocul roşu din ţară, a fost semnalat primul cuib de barză albă din Bucureşti. Astfel, de ieri, puiuţul berzei a primit “buletin” de Bucureşti, adică două inele pe piciorul drept.

Calea Giuleşti 635, Sectorul 1, Bucureşti. Nu e tocmai adresa la care te aştepţi să-şi facă un cuib înaripatele cu picioare lungi şi cioc roşu. Dar se pare că avem berze şi-n metropole. Două cuiburi au fost localizate în cartierul Giuleşti-Sârbi cu ajutorul aplicaţiei “Uite, Barza!”, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu ajutorul Enel.

Ambele se află la periferia Bucureștiului, în zone de case, nu în zone aglomerate. Primul cuib semnalat adăpostește o pereche cu doi pui, iar cei mici au crescut deja şi se pregătesc de zbor. Îşi încearcă aripile zilnic. La al doilea cuib este un singur pui, care nu şi-a început exercițiile de zbor. Tocmai vârsta încă fragedă a determinat operațiunea de inelare a acestui pui de barză.

Puiul va putea fi identificat cu ajutorul inelelor

Ioana Cobzaru și Viorel Gavril sunt primii ornitologi care au inelat o barză albă cu domiciliul în Capitală. Operaţiunea a avut loc azi, iar puiul a fost coborât cu o nacelă de către electricieni.

Puiul a fost coborât cu o nacelă de către electricieni
Puiul a fost coborât cu o nacelă de către electricieni

La sol, i-au fost aplicate două ineluşe ornitologice, cu serie şi număr, pe picior: unul metalic și unul de plastic, colorat. Cu ajutorul acestora, puiul poate fi identificat când va reveni în România. Apoi, puiuţul a fost urcat în cuibul său, pe care îl va părăsi cel mai probabil la mijlocul lui august. „Berzele albe nu cuibăresc în orașele aglomerate, așa cum este Capitala, ele preferă satele lângă care găsesc câmpuri și bălți, resurse de hrană pentru pui. Nu putem spune că berzele se mută la oraș, putem spune doar că orașele se extind tot mai mult. Oricum, este prima înregistrare oficială a unui cuib de barză albă în București, până acum nu am mai avut nici un cuib, niciodată, în baza noastră de date”, a explicat Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare SOR.

«Uite, Barza!», prima aplicaţie din Europa pentru recensământul berzelor

Aplicaţia „Uite, Barza!” a fost lansată oficial în urmă cu un an, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi continuă şi-n 2018. Numărătoarea berzelor începe de la 25 iunie și va dura până la 31 iulie 2018.

Aplicația "Uite, Barza!" este pe locul al șaselea în Top 10 la secțiunea Călătorii pe Google Play
Aplicația "Uite, Barza!" este pe locul al șaselea în Top 10 la secțiunea Călătorii pe Google Play

Aplicaţia este foarte uşor de folosit şi poate fi descărcată din iOS şi Android. Anul trecut, aplicația a fost instalată pe 2.609 de telefoane, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR 2.851 de cuiburi. Pentru a putea înregistra un cuib, trebuie să pornești GPS-ul telefonului, să deschizi aplicația deja instalată, să te apropii de cuib și să marchezi, astfel, locul. Aplicația îți oferă posibilitatea să completezi un formular cu date despre starea cuibului și despre numărul de exemplare raportate. Sistemul îți cere să te îndepărtezi de cuib și să realizezi o fotografie, pe care o încarci în platformă. După ce ai salvat toate datele solicitate trebuie să le trimiți. În România se estimează că trăiesc între 4.000 -5.000 de perechi de berze albe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net