Prima misiune indiană pe Lună! Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes

Ultima actualizare:

Moment istoric! Misiunea indiană Chandrayaan-3 a atins obiectivul aselenizării în siguranţă în regiunea polului sudic al Lunii, a anunţat miercuri Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), potrivit Agerpres. Reuşita Indiei este considerată istorică și crucială pentru explorarea selenară, pentru că propulsează țara în rândul puterilor spaţiale, la doar câteva zile după ce o misiunea Luna-25, a Rusiei, a eșuat și s-a prăbuşit pe satelitul natural al Pământului.

Misiunea indiană Chandrayaan-3 a aselenizat
Misiunea indiană Chandrayaan-3 a aselenizat miercuri (Foto: Facebook)

Moment istoric pentru India. Chandrayaan-3 a început să exploreze suprafața Lunii

Prim-ministrul Narendra Modi a declarat că a fost "o zi istorică" şi a vorbit despre succesul misiunii indiene, celebrat în întreaga ţară. Oamenii au așteptat cu sufletul la gură să afle dacă misiunea a fost un succes sau nu. 7 milioane de persoane au urmărit aselenizarea de miercuri, live pe platforma YouTube.

Până acum, doar URSS, Statele Unite şi China au reuşit aselenizări controlate, așa că este un moment important pentru India. Acesta a fost cea de-a doua tentativă a Indiei de a aseleniza în mod controlat și a costat 74,5 milioane de dolari. Misiunea Chandrayaan-3, care înseamnă „vehicul lunar” în sanscrită, a aselenizat în jurul orei 12:30, miercuri, în apropierea Polului Sud al Lunii, o regiune puţin explorată. Misiunea Chandrayaan-3 conţine un modul de asolizare, denumit Vikram, şi robotul mobil Pragyan. După aselenizare, robotul mobil, alimentat cu energie solară, a început să exploreze suprafaţa Lunii şi să transmită date înapoi pe Pământ.

Robotul mobil Pragyan, care înseamnă „înțelepciune” în sanscrită, are șase roți și este alimentat cu energie solară. Polul Sud al Lunii reprezintă o regiune de mare interes pentru comunitatea ştiinţifică datorită depozitelor sale de gheaţă, care ar putea să ofere oxigen, carburant şi apă potabilă. Până acum nu a fost excplorat, din cauza terenului său accidentat.

Inginerii de la ISRO au declarat că se așteaptă ca sonda Chandrayaan-3 să funcţioneze timp de două săptămâni. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net